BUX
40933

Megütötték a forintot az uniós pofon miatt

Hirtelen gyengült a forint miután az Európai parlament elfogadta a Magyarországgal szemben készített Sargentini-jelentést. Lehet, hogy ez még csak a kezdet?

K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 12. szerda, 13:49

Kora délután váratlanul fél százalékkal gyengült a forint az euróval szemben miután az Európai Parlament elfogadta a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítását Magyarországgal szemben - hívta fel a figyelmet a portfolio.hu. Így negyed kettő körül 326 felett járt a jegyzés, és 13:45 után is ott ragadt.

Mint ismeretes, az Európai Parlament szerda kora délután jóváhagyta a magyarországi helyzetről szóló jelentést, és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló hetes cikkelyes eljárást. Ennek elindítását a jogállamiság, a demokrácia, és az alapjogok súlyos tagállami megsértésének egyértelmű kockázata miatt kezdeményezték. Az eljárás vége az lehet, hogy felfüggesztik Magyarország szavazási jogát az EU-ban, ám ehhez a tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség.

A magyar kormány konfliktusa az EU-val nagy kockázat a forint szempontjából - figyelmeztette korábban lapunkat Zsiday Viktor befektetési szakember. Szerinte bármikor bekövetkezhet egy olyan geopolitikai-gazdasági helyzet, hogy az unió megelégeli Magyarország különutasságát. Senki nem tudja, hogy ez mikor materializálódna, de ha például megindítanák a hetedik cikkely szerinti eljárást, az esetben egy nagyon gyors egyszeri forintgyengülés üthet be. Ennek az esélye a következő években elég magas.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.