Megütötték a forintot a gyenge GDP-adatra

Gyengült a forint csütörtök reggel azt követően, hogy a vártnál rosszabb adat jelent meg a magyar gazdaság negyedik negyedéves teljesítményéről. Az euró jegyzése 292 fölé ugrott fel a hajnali 290 alatti szintről.
Beke Károly, 2013. február 14. csütörtök, 09:25
Fotó: Napi.hu

Csütörtökön fél tíz előtt 292,10 forintot kellett fizetni egy euróért, ez 0,7 százalékkal volt magasabb az előző napi értéknél. A dollárral szemben 217,94-ig esett a forint, míg a svájci frank 236,78 forintba került. A dollárral szemben tapasztalt egy százalék feletti bukás azt mutatja, hogy nem csak a forint, hanem az euró is lejtőre került, ismét 1,34 alá esett az euró/dollár jegyzés.

A forint esése a reggel kilenckor megjelent negyedik negyedéves GDP-adatnak volt köszönhető, mely 2,7 százalékos visszaesést mutatott 2011 hasonló időszakához képest. A pesszimista elemzők kicsivel 2 százalék feletti csökkenést vártak, vagyis a tényleges szám még az ő becsléseiket is alulmúlta. Ezzel tavaly az év egészében 1,7 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye.

Az euró gyengülése is a vártnál gyengébb adatoknak köszönhető, hiszen kora reggel a francia és a német gazdaság is az előzetesen becsültnél nagyobb visszaesést mutatott. A régiós devizák közül a lengyel zloty a forintnál kisebb mértékben, 0,2 százalékkal gyengült, míg a cseh korona 0,1 százalékkal esett vissza, és a román lej is minimális lecsorgásban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2013.02.14 10:59

jaj, napi napi... nekem őgy tűnik, hogy még mindig tartja a 290-293-as sávot. Egyik irányban sem sikerült kitörnie mér elég rég.

De ha épp a sáv felső szélén van akkor jön a hír, hogy zuhant a forint, megütötték. ha az alján tartózkodik, akkor akkor araszol a forint..

Hiteltelen, lassan aolyan a napi, mint az index.hu, vagy az mno.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html