Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kora délután váratlanul fél százalékkal gyengült a forint az euróval szemben miután az Európai Parlament elfogadta a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítását Magyarországgal szemben - hívta fel a figyelmet a portfolio.hu. Így negyed kettő körül 326 felett járt a jegyzés, és 13:45 után is ott ragadt.

Mint ismeretes, az Európai Parlament szerda kora délután jóváhagyta a magyarországi helyzetről szóló jelentést, és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló hetes cikkelyes eljárást. Ennek elindítását a jogállamiság, a demokrácia, és az alapjogok súlyos tagállami megsértésének egyértelmű kockázata miatt kezdeményezték. Az eljárás vége az lehet, hogy felfüggesztik Magyarország szavazási jogát az EU-ban, ám ehhez a tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség.

A magyar kormány konfliktusa az EU-val nagy kockázat a forint szempontjából - figyelmeztette korábban lapunkat Zsiday Viktor befektetési szakember. Szerinte bármikor bekövetkezhet egy olyan geopolitikai-gazdasági helyzet, hogy az unió megelégeli Magyarország különutasságát. Senki nem tudja, hogy ez mikor materializálódna, de ha például megindítanák a hetedik cikkely szerinti eljárást, az esetben egy nagyon gyors egyszeri forintgyengülés üthet be. Ennek az esélye a következő években elég magas.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!