Megütötték a forintot - célkeresztben a 300-as euró

Péntek kora délutánra 298 fölé gyengült a forint, ez a szint azért fontos, mert január közepén innen fordult vissza a magyar deviza. Közben az euró a dollárral szemben is nagyon meglódult, közel egyéves csúcsra kapaszkodott.
Beke Károly, 2013. január 25. péntek, 14:07
Fotó: Napi.hu

Kedvező nemzetközi hangulatban 298,36-ig esett a forint az euróval szemben pénteken, ez egy százalékkal volt magasabb a csütörtöki jegyzésnél. A dollárral szemben 221,77-ig esett a magyar deviza, míg a svájci frank 239,78 forintba került.

Két hete nagyjából innen, a 298 feletti szintről fordult vissza a forint, majd egészen 292 környékére korrigált vissza. Most a második nekifutás azért lehet érdekes, mert ha átviszi ezt a szintet az árfolyam, akkor nem lesz komoly megálló a lélektanilag fontos 300-as euróárfolyamig. A jelenlegi forintgyengülése egyébként sokkal kevésbé volt heves, mint két héttel ezelőtt, hiszen akkor néhány nap alatt ugrott tíz forintot az euró jegyzése, míg a héten fokozatosan, kis lépésekkel csúszott vissza a forint.

Pénteken elsősorban az euró erősödése határozza meg a hangulatot a nemzetközi devizapiacokon, a közös európai fizetőeszköz árfolyamát fűti az a hír is, mely szerint a bankok a vártnál többet, 137,2 milliárd dollárt fizetnek vissza a tavaly felvett 3 éves kedvezményes hitelből idő előtt. A hír megjelenése után az euró közel egy éve nem látott csúcsra ugrott a dollárral szemben, 1,3450-nél állt a jegyzés kora délután.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.01.27 10:21

Egyre nagyobb jelentősége lesz, hogy a kormány le tud e mondani az MNB devizatartalékáról.
Reméljük erről még Matolcsy is lebeszéli Orbánt a jelenlegi helyzetben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html