Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel másfél havi csúcsra emelkedett az euró a svájci frankkal szemben, a jegyzés szerda délelőtt 1,2316 közelében tetőzött. Ez a frank forintárfolyamában nem jelentett túlzott csökkenést - a kurzus 243-244 között jár -, hiszen a jegyzés másik meghatározó faktora, az euró forintárfolyama továbbra is a 300-as szint körül legyez. A Reuters beszámolója szerint a piacon tegnap olyan pletykák láttak napvilágot, amelyek szerint a svájci jegybank (SNB) emelni készül a 2011 szeptemberében bevezetett 1,20 EUR/CHF-es árfolyamküszöböt, mégpedig 1,25-re, azaz gyengítené a frankot. Az euró frankkal szembeni gyengüléséhez hozzájárulhattak továbbá a gyenge eurózónás illetve németországi makroadatok is.

Az SNB nem kommentálta a küszöb feladásáról szóló híreszteléseket, ám korábban jelezte, hogy a limit feladása egyelőre semmiképp nem járható út. Az árfolyamlimit feladása addig elképzelhetetlen, amíg nem válik sokkal átláthatóbbá az eurózóna helyzete - erről is beszélt Jean-Pierre Danthine, az SNB alelnöke a napokban. Úgy vélte, hogy amíg a befektetők gyomrukban érzik a félelmet, addig a frank erősödési hajlama fennmarad. Az alelnök szerint a frank továbbra is erős, és az árfolyam ugyan nem optimális, de elviselhető.

A svájci deviza márciusban indult erősödésnek, miután az eredménytelen olaszországi választások és a ciprusi válság eszkalálódása elbizonytalanította a befektetőket. Január végén a keresztárfolyam még megközelítette az 1,25-ös szintet, majd jó néhány cikkcakkal tarkítva 1,2135 alá is benézett április első hetében. Innen kezdett fokozatosan gyengülni a frank, de a nagy emelkedést kedden mutatta be a keresztárfolyam.

Forrás: Porfoliofinancial.hu
Kép: Napi grafikonok

Nem várnak drámai frankdrágulást a pénzügyi vezetők

Egy friss felmérés eredménye szerint a svájci vállalatok pénzügyi vezetői (CFO) a három hónappal korábbinál jobban bíznak abban, a 1,20-as limiten vagy felette fogja tartani az árfolyamot a következő egy év során. Jelenleg a megkérdezett 116 pénzügyi vezető 90 százaléka van ezen az állásponton, a 2012 végi 78 százalékkal szemben. A fennmaradó 10 százalék 1,10-1,20 közötti árfolyamot vár. Összehasonlításul: a tavalyi második negyedéves felmérés szerint a megkérdezett 118 pénzügyi igazgató több mint 40 százaléka kételkedik abban, hogy az SNB valóban képes lesz megvédeni a minimumárfolyamot.

Jó a CFO-k hangulata, két év óta most először pozitív általánosságban is - fogalmazott a felmérést végző Deloitte svájci részlegének vezető közgazdásza, Michael Grampp. Hozzátette: a forgalomnövekedésre vonatkozó 12 havi várakozások szintén emelkedtek - 57 százalék számít bővülésre -, illetve 83 százalék bízik abban, hogy Svájc elkerüli a recessziót.

Lehetséges, hogy az SNB-nek még legalább két évig védenie kell az árfolyamküszöböt, ugyanis mivel az eurózóna gazdasága nem növekszik, nincs ami miatt a frank gyengülhetne az euróhoz képest - vélekedett Rudolf Huber, a svájci pénzügyi vezetőket összefogó CFO Forum Shweiz elnöke a Bloomberg beszámolója szerint. Úgy véli, az erős frankárfolyamból fakadó magas költségek eltántorítják a svájci vállalkozásokat attól, hogy hazájukban építsenek fel új gyárakat. A svájci társaságok közötti cégfelvásárlási étvágy ugyanakkor némileg erősödhet a következő két év során, miután a vállalatok már készek többet fizetni a kinézett célpontokért.

Van, aki további gyengülésben bízik

Amint arról beszámoltunk, egy héttel ezelőtt Dean Popplewell, az Oanda devizakereskedelmi platform vezető elemzője úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy a svájci frank fair értéke az euróhoz viszonyítva valahol az 1,28-1,30-as magasságban lehet. A szakember úgy látja, hogy ez ésszerű célárnak tekinthető a piac számára, ám lassú folyamat lehet odáig eljutni. Nincs egyedül ezzel a véleményével. Ugo Lancioni, a Neuberger Berman vezető devizakereskedője szerint a svájci frank más G20-devizával összehasonlítva 10-15 százalékkal túlértékelt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a svájci folyó fizetési mérleg többlete a GDP 12 százalékán áll, mindig lesz egy bizonyos szintű (frank)kereslet, így nem várható, hogy a gyengülés drámai mértékű legyen.

Az FT összeállítása emlékeztetett arra is, hogy míg időről-időre felmerülnek olyan vélemények, amelyek szerint az 1,20-as minimumárfolyam már megtette a dolgát, a svájci jegybank (SNB) következetesen kiáll mellette. Elemzők ráadásul azt is kiemelik, hogy sem belföldről, sem külföldről nem nehezedik számottevő nyomás az SNB-re, hogy adja fel ezt az árfolyamküszöböt. Vannak olyan hangok is - például az Unia szakszervezeté -, amelyek a limit emelését szorgalmazzák, ám Popplewell erre sem lát sok esélyt. Úgy véli, nem áll az SNB érdekében az emelés (bár a jegybank vezetői nem egyszer hangsúlyozták, hogy a frank továbbra is túl erős - a szerk.), mert ezzel egyrészt felmérgesíthetnének más központi bankokat, másrészt pedig jelenleg a piaci folyamatok is nekik dolgoznak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!