Megvalósulhat a hatalmas tőzsdefúzió

Az Intercontinental Exchange (ICE) 8,2 milliárd dolláros ajánlatot tett a New York Stock Exchange (NYSE) Euronextre.
Beke Károly, 2012. december 21. péntek, 08:26
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A világ legnagyobb értéktőzsdéje, a 220 éves történetre visszatekintő NYSE tulajdonosát tavaly már fel akarták vásárolni, azonban akkor az amerikai hatóságok versenyjogi aggályok miatt megvétózták az ügyletet. A két igazgatótanács megállapodása szerint az ICE részvényekben és készpénzben összesen 33,12 dollárt fizet a NYSE Euronext egy részvényéért, ami 38 százalékos prémiumot jelent a szerdai záró árfolyamhoz képest. Az ügylet keretében egy NYSE-részvény 0,1703 ICE-papírra váltható majd be, emellett 11,27 dollárt fizetnek készpénzben a részvények darabjáért. A tulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy csak ICE-részvényekben, vagy csak készpénzben kérik tulajdonrészük ellenértékét. Tavaly a Nasdaq és az ICE már tett egy 11 milliárd dolláros közös felvásárlási ajánlatot a tőzsdeüzemeltetőre, azonban akkor az amerikai hatóságok elutasították az egyesülést azzal az indokkal, hogy a létrejövő cég teljesen dominálná az amerikai részvénypiacot. Ezt követően idén a Deutsche Börse is megvette volna a NYSE-Euronextet, de azt az európai hatóságok utasították el.

 


Napi grafikonok

 

Szakemberek szerint a Nasdaq kiszállásával a hatóságok is rábólintanának az ügyletre, mivel az ICE eddig csak határidős energia- és nyersanyagjegyzésekkel foglalkozott. A NYSE Euronext egyébként a New York-i értéktőzsde mellett a holland és a francia részvénypiacnak is tulajdonosa. A bejelentés után a NYSE Euronext részvényei a nyitás előtti kereskedésben 32,60 dollárig ugrottak a Wall Streeten, ez 35,6 százalékos szárnyalásnak felelt meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK