Megvan a tizedik Xbond a BÉT-en

Az Appeninn Nyrt. kötvényeinek hétfői bevezetésével már tíz vállalat választotta a BÉT Xbond piacot, amelyen a tőzsde könnyített feltételek mellett biztosít kereskedési felületet a nyilvános kötvénykibocsátást választó vállalatok számára - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfőn az MTI-vel.
Szabó Dániel, 2020. május 18. hétfő, 16:56
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A BÉT Xbond piac első kötvénykibocsátója a Mol Nyrt. volt, amelynek papírjai 2019 decembere óta kereskedhetők a BÉT Xbond piacon. A platform indulása óta a kibocsátók 232,5 milliárd forint össznévértékű kötvényt regisztráltak a piacra.

A BÉT az MNB Növekedési kötvényprogramhoz (Nkp) kapcsolódóan indította el a BÉT Xbondot, amely 2019 júliusa óta alternatív kereskedési platformot kínál azon vállalatok számára, amelyek legalább 100 ezer euró vagy annak megfelelő egyéb deviza névértékű kötvényt kívánnak másodpiaci forgalomba hozni. Lakossági befektetők részvételére elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül van lehetőség. A dedikált piacra regisztrált vállalatok könnyített adminisztráció, és az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett léphetnek piacra, és nem kötelező számukra az IFRS sztenderd alkalmazása.

Az Nkp keretében kibocsátott kötvények és azok tőzsdei kereskedésbe kerülése nemcsak egy újabb finanszírozási alternatívát biztosít a vállalatok számára, hanem a tájékoztatási kötelezettségek miatt a transzparens működést is elősegíti - hangsúlyozza közleményében a tőzsde. Az BÉT Xbond platformra regisztrált kötvényekkel a hazai vállalatok tovább diverzifikálhatják forrásbevonási lehetőségeiket, új beruházásokat és fejlesztéseket valósíthatnak meg, illetve közelebbről is megismerhetik a nyilvános tőkepiaci működésből fakadó előnyöket.

Közleményükben kitérnek arra is, hogy az Nkp 2019. júliusi indulása óta a V4 régióban mintegy 3,1 milliárd euró értékű vállalati kötvénypiaci forrásbevonás volt mintegy 59 ügylet keretében. A legnagyobb nem pénzügyi vállalati kibocsátói piac a lengyel volt, mintegy 1,1 milliárd euró értékű tranzakcióval. A mintegy 0,8 milliárd euró értékű magyar ügylet hozzávetőlegesen 90 százalékát az Nkp generálta. A cseh és a szlovák piacon egyaránt 0,6 milliárd euró összegű kibocsátást bonyolítottak.

A futamidőket összehasonlítva a magyar piac kiemelkedett versenytársai közül, ugyanis a kibocsátások több mint 90 százalékának a kibocsátáskori futamideje haladta meg az 5 évet, szemben a szlovák piaci ügyletek több mint 80 százalékával, a cseh ügyletek közel kétharmadával és a lengyel tranzakciók kevesebb mint egyharmadával. Az Nkp konstrukciónak köszönhetően a 10 leghosszabb futamidejű ügylet közül csupán egy nem volt magyar.

A tőzsde szerint az Nkp-nak köszönhető kötvénykibocsátási boom hosszabb távon hozzásegítheti Magyarországot tőkepiaca régiós felzárkózásához, a 2019 első fél évében a GDP mintegy 1 százalékát kitevő magyar vállalati kötvénypiac a várakozások szerint középtávon erőteljesen közelíthet majd az Európai Unió 13 százalékos, Lengyelország több mint 4 százalékos, vagy a Cseh Köztársaság több mint 6 százalékos hasonló mutatójához.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK