Dmitriev, korábbi pénzügyminiszter-helyettes szerint az Oroszországba tartó tőke komoly volatilitást okozhat a rubel árfolyamában, épp ezért sürgőssé válik a tőkeáramlás szabályozása. A kormány a 3 évnél rövidebb befektetések büntetését tervezi Igor Shuvalov miniszterelnök-helyettes szerint. Az ország külföldi adósságállománya a Bloomberg szerint a GDP 9,8 százalékát teszi ki, szemben az eurózóna országainak 78,8 százalékos átlagával. Oroszország ugyanis - kihasználva az olaj árfolyamának több mint 80 százalékos emelkedését - a nyersanyag-kitermeléséből és finomításából származó bevételekből fedezte a válságkezelő intézkedéseit, szemben a valutaunió országaival. Az olajbevételek várható növekedése 13 milliárd dollárral csökkenti az ország finanszírozási igényét, ami azt jelenti, hogy akár 3 százalékra is csökkenhet a hiány a tervezett 6,8 és a tavalyi 5,9 százalékkal szemben. Az infláció az elmúlt hónapban 12 év legalacsonyabb értékét 6 százalékot mutatott, az év végére is 6 és 6,5 százalék között lehet. A rubel 1 százalék körüli mértékben értékelődött fel az euróval és a dollárral szemben csütörtökön - egyúttal a közös európai deviza a zöldhasúval szemben újabb éves mélypontot ért el -, az év végére a VTB Capital elemzői szerint az orosz deviza még erősebbé válhat. Becslések szerint a rubel/dollár keresztje a jelenlegi 29,9650-ről akár 28,13-ig is lemehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!