A győri városvezetés és a Rába közös tájékoztatón mutatták be a gépipari társaság 43 hektáros, a győri belváros mellett elterülő telkén tervezett ingatlanfejlesztési koncepciót. A Városrét nevű területen a Rába az Engel csoporttal karöltve egyszer már próbálkozott egy alapvetősen többlakásos társasházakra alapuló koncepcióval, azonban ez az első néhány épület felhúzása után - elsősorban az ingatlanpiac megtorpanása miatt - elakadt.


A telek nagy része azóta is a Rába tulajdonában van, per, teher és igénymentes, az évekkel korábban a Rába Motornak és a Futóműnek is helyt adó telephelyet a Rába kiürítette, s előkészítette azok értékesítését. A telken a most bemutatott elképzelés szerint egy új komplementer városközpontot alakítanának ki, a projekt a jelek szerint a városvezetés teljes támogatását élvezi.

Borkai Zsolt, Győr város polgármesterének elmondása szerint a város érdeke is az ezen a területen megvalósuló fejlesztés, s nem csak adminisztratív de egyéb módszerekkel is támogatni fogják.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint az elmúlt évben annyi változott a külső körülményekben, hogy javultak az ingatlanpiaci kilátások. A város dinamikus fejlődés előtt áll, az ingatlanciklus úgy tűnik, elérte mélypontját. A város vezetése elkötelezett a fejlesztés mellett, s ez adja annak egyik fontos belső értékét - tette hozzá Pintér. A projekt várható értéke 150 milliárd forint. 10-15 év alatt valósítható meg, több ütemben, a különböző ütemek egymás után és párhuzamosan is megvalósíthatók.

A fejlesztési projektet kidolgozója, Kerekes György, Budapest főépítésze mutatta be.

A terület keleti oldalán már elindult egy fejlesztés - az Engel projekt házai - de Kerekes szerint nem nagy baj a város szempontjából, hogy ez a projekt akkor nem folytatódott. A térségben egyik fő funkcióként innovációs park is létesülhet, kiállítási területekkel. Más részein, a terület központjában az igazi városközpont kiegészítésére szolgáló részt terveznek, közigazgatási funkciójú épületekkel. A belvároshoz közelebbi részen magas színvonalú lakások építésére nyílna lehetőség. Helyet kapna e mellett egy nagyobb társasházi övezet is. A Mosoni Duna-ág mellett található zöld terület egy jelentős részét megtartanák, ez adja a terület különleges értékét a belváros melletti elhelyezkedéssel együtt.

A projekt öt ütemből állna. Az első ütemben lakóházak és az innovációs központ épülne ki. A második ütemben is szintén lakóépületek épülnének, irodaházakkal és innovációs központtal együtt, a harmadik ütemben exkluzív vízparti lakóingatlanok épülnének, 4-5 lakásos, magas színvonalú társasházakkal. A negyedik ütemben épülne fel az intézményi központ, a városközpont kiterjesztése, az ötödik ütemben pedig egy új híd szerepel a koncepcióban.

Szabó József, a Rába vagyongazdálkodási igazgatója elmondta, hogy a projekt megvalósításához a befektetőt egy külső tanácsadó segítségével választaná ki a cég. Minden lehetséges forumon szeretnének eljutni a potenciális befektetőkhöz. Borkai Zsolt polgármester elmondása szerint a mostani koncepció legfontosabb eleme az együtt gondolkodás a Rábával, hiszen a város és a cég érdeke is, hogy a területen közösen átgondolt fejlesztés valósuljon meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!