Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszavazta az amerikai szenátus az adósságplafon emelését kedden, így gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. A szenátus 74-26 arányban szavazta meg a 14,3 ezer milliárdos adósságplafon megemeléséről szóló kompromisszumos megállapodást, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon.

A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. A megállapodás értelmében 2013-ig 2 ezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd. Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.

Továbbra is bizonytalan ugyanakkor, hogy a megállapodásba foglalt deficitcsökkentési intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy az Egyesült Államok a hitelminősítőknél megőrizhesse az AAA szintű adósbesorolását.

Fokozódó kockázatkerülés

A piacok reakciói alapján a döntés önmagában nem oldotta meg a helyzetet. A dollár a kockázatkerülés élénkülésével erősödni kezdett az euróval szemben 1,4272-ről 1,4192-re, a svájci frank pedig az arannyal együtt tovább szárnyalt. A nemesfém jegyzése már 1645 fölött járt, míg a forinttal szemben 249,37-ig is felszúrt a frank, mielőtt lejött volna 249,10-ig.

A tengerentúli indexek is masszív esést mutattak a döntést követően, az S&P 500-ban az elesett 200 napos mozgóátlag után már 1,5 százalékkal lejebb, 1267 pontnál járt a mutató a szavazást követően, itteni idő szerint este hétkor. Mindeközben a 30 éves amerikai államkötvények hozama 4 százalék alá süllyedt, amely szintén a kockázatkerülés erősödésének egyértelmű jele.

Nem jók a kilátások

Még tovább erősödhet a svájci frank és akár paritásba is kerülhet az euróval, vagyis előfordulhat, hogy 1 euró pontosan 1 svájci frankot ér - vélik a Raiffeisen osztrák bankcsoport elemzői, akik szerint "a frank az euróövezeti adósságválság foglya".

Az euró kedden történelmi mélységbe süllyedt frankkal szemben, az eurót immár 1,09 frank alatt jegyzik. Az euró bevezetése óta 1,10 frank alatti euró jegyzésre nem volt példa, alig egy héttel korábban pedig még 1,18 frank körül mozgott a 17 uniós tagország közös devizájának árfolyama.

A Raiffeisen Research keddi devizapiaci kommentárja szerint akár az 1:1-es arány, a paritás is elérkezhet, ráadásul "hamarosan", ha ismét elmérgesedik az euróövezeti adósságválság. "Ez pedig ijesztő rendszerességgel, néhány havonta megtörténik, és újra bekövetkezhet, ha például Olaszországban komolyabb gondok adódnak az államadósság finanszírozásával" - áll az elemzésben.

A válság foglya a frank

Fundamentálisan - a svájci gazdaság helyzetét, teljesítményét és képességeit tekintve - 1,30 frank körüli euróárfolyam volna indokolt, mégis előfordulhat, hogy az euróval szemben középtávon a paritás körüli helyzet lesz a jellemző, ez lesz az egyensúlyi szint, különösen akkor, ha nem sikerül a piacokat meggyőző megoldást találni a nagyobb euróövezeti tagországok - elsősorban Olaszország és Spanyolország - finanszírozási problémáira.

Ezért aztán "a frank az euróövezeti államadósság-válság foglya", a svájci deviza árfolyamának alakulása attól függ, hogy miként kezelik a krízist, és a válság minden egyes újabb hulláma újabb mélypontra taszíthatja az eurót a frankkal szemben - olvasható a Raiffeisen Research elemzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!