Mivel az árfolyam elmozdulása nem indokolja a döntést (pontosan a tegnapi záróárnál járt a felfüggesztéskor 9400 forinton), így várhatóan hamarosan hír is érkezik a szüneteltetéshez.

A délután három órakor kiadott BÉT-közlemény szerint a felfüggesztés csütörtök 14 óra 4 perctől a tőzsdenap hátrelevő részére, holnapra és február 2-ára szól.

Élesbe fordult az INA-gázsztori?

A horvát kormány egyébként már bejelentette, hogy 514 millió dollárért megveszi az INA-tól az Okoli gáztároló részleget, ami összefügghet azzal, hogy az INA-ból esetleg valóban kiszervezik a veszteséges gázüzletágat. A horvát kormány azt is közölte, hogy egyelőre megtartja 44,85 százalékos részesedését az INÁ-ban. Ezzel megerősítette, hogy belátható időre elveti a részvénycsere tervét a Mollal.

A Mol hivatalos bejelentése egyelőre nem látott napvilágot, de holnap valószínűleg már okosabbak lehetünk.

Miért is jó ez a Mol számára?

Logikus és a Mol, illetve az INA számára is kedvező lépés lenne, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások az INA gázüzletágának leválasztására vezetnének - mondta el a Napi kérdésére még tavaly ősszel az akkor a horvát sajtóban felmerült hírekkel kapcsolatban Miró József, az Erste stratégája. (Akkoriban a Mol még 10 000 forint felett forgott.) A lépéssel a gázüzletág éves szinten mintegy 2,4 milliárd kunás vesztesége tűnne el.


Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szintén úgy látta, hogy az INA gázüzletágának leválasztása valóban kedvező lehet a Mol számára, ugyanakkor egy ilyen hír esetében azt is figyelembe kell venni, hogy pontosan nem ítélhető meg, mennyire pozitív ez a Molnak.


A horvát lapok egyébként már korábban is cikkeztek arról, hogy a horvát állam egy az egyben megvenné a veszteséges gázüzletágat, de napvilágot látott olyan verzió is, miszerint az állam csak a disztribúciót venné át és a kitermelés maradna az INA-nál. Mindenesetre a gázárak kézben tartása komoly politikai eszköz, annak ellenére is, hogy jövőre déli szomszédunknál is jöhet a liberalizáció.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!