Az akvizíció során az E-Star a Mielec SP.z.o.o és a Gorlice SP.z.o.o energiatermelő kapacitásait szerzi meg, illetve megvásárolja az Euroenergetyka Sp.z.o.o energiakereskedő vállalatot. Ezen felül a társaság tulajdonába kerül a lengyelországi FondElec Polska Sp.z.o.o. és két további magyarországi vállalat.

A tranzakció pénzügyi zárásának várható legkésőbbi időpontja 2011. május 31. Az adásvételi szerződés értelmében az E-Star cégcsoport 2011. január 1-től viseli az EETEK cégcsoport eszközeinek terheit és részesedik azok hasznából - áll a közleményben.

Az EETEK cégcsoport a közép-európai régió hat országában rendelkezi széleskörű alternatív energetikai portfolióval (szélenergia, napenergia, biogáz és CHP alapú hő- és villamosenergia termelés). Az E-Star csoport átszervezi és hatékonyabbá teszi az EETEK cégcsoport szerteágazó tevékenységét. A 2011-ben lezáruló és 5 millió euró költségűre becsült átszervezés a bejelentés szerint jelentős részvényesi értéket teremt.

Az E-Star Igazgatótanácsának döntése alapján a cégcsoport átáll az euró alapú könyvvitelre, konszolidált beszámolóit ezután euróban készíti.

Az E-Star stratégiájába nem illeszkedő kapacitásokat a társaság értékesíteni fogja, kizárólag a lengyelországi és magyarországi hő- és kapcsoltan villamosenergiát termelő projekteket tartja meg. Ennek révén csökken az EETEK cégcsoport állami támogatásokkal szembeni jelenlegi magas kockázati kitettsége is.

Az akvizíció - az EETEK Csoport üzleteinek földrajzi elhelyezkedése, célpiacai és ügyfélköre alapján - tökéletesen illik az E-Star által meghirdetett növekedési stratégiába - fogalmaz a közlemény.

Az akvizíció megvalósításával az E-Star belép a lengyel energetikai piacra, ügyfélkörét "blue chip" ipari szereplőkkel bővíti és erős pozíciókat épít ki a lakossági hőszolgáltatás területén is. A tranzakció során a vállalat 258 MWt hőtermelő kapacitást vásárol meg Lengyelországban, míg magyarországi porfoliója 13,5 MWt hőtermelő kapacitással bővül.

Ezen felül az akvizícióval a társaság jelentős kogenerációs kapacitásokhoz is hozzájut, amelyek a hőenergia leghatékonyabb előállítását biztosítják. Az akvizícióval a vállalat villamosenergia termelő kapacitása 31 MWe-vel bővül Lengyelországban. Az Euroenergetyka Sp.z.o.o. megvásárlásával az E-Star belép a lengyelországi energia-kereskedelemi piacra is.

A lengyel vállalatokon kívül az EETEK csoport két további értékes magyarországi elemet tartalmaz az E-Star csoport számára, a RESZ Kft.-t és az EPV Biogáz Kft.-t. A RESZ Kft. kiszervezett hőszolgáltatás keretében lát el olyan jelentős fogyasztókat hővel, mint a RÁBA, az Audi és a Dana Corporation. Az EPV Biogáz Kft. egy magyar vállalat, amely egy Pécs melletti biogáz projekt megvalósításához szükséges engedélyekkel rendelkezik.

A tranzakció a közlemény szerint jelentős lépés az E-Star egyik stratégiai céljának megvalósításában, azaz, hogy 2015-re a cégcsoport EBITDA-jának 40 százaléka származzon Lengyelországból.

Az akvizícióval az E-Star megduplázza üzleti méretét. A 2011-ben az EBITDA 39 százlaéka származik majd Lengyelországból (Magyarország 26, Románia 35 százalékos súllyal szerepelhet). Az EETEK cégcsoport átszervezése után megmaradó cégek 38 százalékát fogják adni az E-Star csoport 2011-es EBITDA-jának.

Az akvizíció jelentős mérnöki szaktudással is bővíti az E-Star csapatát, az alkalmazottak létszáma 340 fővel bővül, ebből 260 fő Lengyelországban, 80 fő Magyarországon gyarapítja a cégcsoportot.

Az E-Star növekvő üzleti volumenével párhuzamosan a társaság központi igazgatási költségei 4,9 millió euróra növekszenek. A központi igazgatási költségek elérték azt a szintet, amely a jelenlegi három ország irányításához szükséges. A társaság kommunikációs ütemtervének megfelelően május 31-én teszi közzé részletes üzleti előrejelzésének frissített változatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!