A tegnapi esés után ma további 10 forinttal közel 3 százalékkal estek a Magyar Telekom részvényei a Budapesti Értéktőzsdén a kereskedés elején. Az ok egyértelmű, a kormány tegnapi bejelentése, amely szerint kiterjesztenék a távközlési adót az internetszolgáltatásokra is: ez rendkívül érzékenyen érintheti a társaságot. Mint ismert, a tervezet szerint adatforgalom alapján vetnék ki az új adót, melynek mértéke 150 forint lenne gigabájtonként, de Rogán Antal fideszes frakcióvezető szerint havi limit is szóba jöhet a telekomadóhoz hasonlóan. Az ebből tervezett 20 milliárdos bevétel nagyjából egy stadion árának felel meg.

Az Equilor reggeli elemzésében a BIX adatai és változatlan felhasználói szokásokat feltételezve az új adónem éves szinten mintegy 10,5 milliárd forinttal növelné a Magyar Telekom adóterheit. Bár a tervezet szerint ez szembeállítható lenne a társasági adóval, azonban a brókercég szakértői rámutatnak, anyavállalati szinten a komoly igénybe vett kedvezmények miatt ezen a címen csak mintegy 200-300 millió forintot fizetett a társaság. Mint írják, a társaság elvileg az új adót továbbháríthatnák az ügyfelek felé, azonban ez üzletpolitikai kérdés. Felhívják a figyelmet, hogy a hírrel tovább nőtt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy visszatérhet-e a cég az osztalékfizető társaságok táborába.

A Concorde elemzői első becslésükben nagyságrendileg hasonló eredményre jutottak. Szerintük az új adó nagyjából 10-13 milliárd forinttal növelheti a Telekom adóterheit, a cég tavaly 31,3 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe különadók címén. Ők is megjegyzik, az összeg attól függően változhat, hogy azt milyen mértékben terhelnék át a fogyasztókra. Szerintük az adó ha ebben a formában bevezetésre kerül, akkor mintegy 20-60 forintos negatív hatással lehet a részvény árfolyamára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!