Megvan, ki lesz az olimpia nyertese

Folyamatosan érkeznek az olimpia kapcsán becslések a helyszínen realizálható fogyasztásbővülésről, gazdasági hatásokról. A magántőke szerepvállalása 1984 óta meghatározó, azóta a legfontosabb szereplők semmit sem bíznak a véletlenre, vegytiszta profitkalkulációk szerint építik fel a játékokon való részvételt.
Palatinszky Péter, 2012. július 22. vasárnap, 14:51
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az elemzői várakozásokat elnézve elsősorban a sportszergyártók reménykedhetnek számottevő árbevétel- és profitnövekményben a londoni olimpia kapcsán, a piaci konszenzus szerint különösen a főszponzor Adidas lehet az egyik nyertese a játékoknak, de az Amer Sports részvényesei is reménykedhetnek. Az Adidas az idei sporteseménydömpingnek köszönhetően kifejezetten jó évre számíthat, ráadásul az eddigi értékesítési adatok is impozánsnak mondhatók. Ez tükröződhet a részvényárfolyam mozgásában is, a márciusi, 63 euró feletti szint a hozzáértők szerint minden további nélkül elérhető, jelenleg 57 eurónál tartunk. Érdekes lehet a kiemelt támogatók közül a Samsung−Visa páros közös fellépése a mobiltelefonos fizetés terén, egy sikeres olimpiai főpróba egyesek szerint hosszabb távon meghatározhatja az egységes szabványok irányát.


Reuters

Míg az újabban magát egyértelműen a megújuló energia hasznosításának élharcosaként aposztrofáló BP, továbbá a GE és az EdF támogatása inkább kötelező társadalmi szerepvállalásnak minősíthető, addig számos nagy név megjelenése rideg üzleti kalkuláció következménye. A nyertesek közé sorolható a Thomas Cook utazásszervező, amelyre alaposan ráférne egy komolyabb üzleti siker, mert az utóbbi időben inkább csalódást keltő beszámolói miatt került a középpontba, jelenleg 14,5 font az árfolyama a londoni tőzsdén, ami az egy évvel ezelőtti érték egynegyede. A hagyományos támogatók − ha nem a társadalmi felelősségvállalás állt a részvételi szándék mögött − többnyire a kizárólagossággal is szembesítik a vendégeket, így eshet meg, hogy a sült krumplira ácsingózók az olimpia helyszínein csak a McDonald's portékáit fogyaszthatják. A nagy felhajtás nyertesei közé sorolhatjuk a piackutató és tanácsadó cégeket, egyesek támogatóként is jelen vannak, azonban egyértelmű és nagyarányú árbevétel-növekedést könyvelhettek el már az elmúlt időszakban is, közülük külön kiemelhető a Nielsen. A pénzintézeti szektort a Lloyds képviseli a támogatók között, részvénye kifejezetten biztatóan szerepelt az elmúlt hetekben, jelenleg 30 font körül van. A cég által közzétett kutatás eredményei szerint a legnagyobb nyertesek valószínűleg a londoni szállodák lesznek, mintegy 122 millió fonttal nőhet a bevételük, míg a nagyobb áruházláncok 187 millió font pluszforgalomra számíthatnak. Nem járnak rosszul a vendéglátóhelyek és a médiában érdekelt vállalkozások, utóbbiak 78 millió fontos extra jövedelemmel kalkulálhatnak. A játékokra érkező tömegek összesen 709 millió fontot fognak költeni a következő hetekben.


Napi grafikonok

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2012.07.22 20:07

@SzaszaG: "Na nem baj, a vízilabda döntőt meglessük azért."

Remélem nem semleges nézőként fogjuk lesni. Elég durva a csoportsorsolásunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.22 17:07

Sajnos szinte már csak a pénzről szól. Na nem baj, a vízilabda döntőt meglessük azért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html