Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A tranzakció eredményeként a PannErgy, amelynek stratégiája a megújuló energiára fókuszál, termálvíz metántartalmát égető erőművel és a hozzá kapcsolódó technológiai szaktudással bővítette alternatív energiaportfolióját - jelentette be a társaság a BÉT honalpján. A Berekfürdő Kft. a geotermikus forrásból kinyert metánból állít elő villamos energiát, valamint hőt értékesít a helyi fogyasztóknak. A projekt tervezett villamos energia teljesítménye 320 kilowatt, míg hőteljesítménye 450 kilowatt. A társaság EBITDA termelő képessége évi 55-65 millió forint.

A Berekfürdő Kft. a berekfürdői strandot ellátó geotermikus kutak vízében, oldott állapotban lévő metánt hasznosítja. A társaság a metánt a kutakat üzemeltető önkormányzattól szerzi be, és annak a vízből történő kivonása után két összetett termelésû (kogenerációs) gázmotorban égeti el. Az előállított villamos energiát a KÁT (kötelező átvétel) rendszeren belül a MAVIR-nak adja át, illetve szigetüzemben értékesíti, míg a keletkezett hőt helyi fogyasztóknak adja el.


A metánégető villamos áram termelése 2010. szeptember elején kezdődött meg.

A MAVIR-ral kötött szerződés alapján évi 2185 megawattóra elektromos áram mennyiség eladása biztosított, és a különbözõ értékesítési sávok optimalizálásával 25,8 forintos kilowattonkénti átlagos ár érhető el.

Az erőmű az ezen felül megtermelt villamos áramot (évi kapacitás: 2297 MWh) szigetüzemben kívánja értékesíteni. A projekt a KÁT-on belül kapcsolt hő- és villamos energia termelésnek minősül, a KÁT szerinti átvételi idő 2010. szeptemberi kezdéssel 74 hónapig tart.

Az erőmű a villamos áram termelés mellett évente 11 200 gigajoul hő előállítására képes. Jelenleg 4600 gigajoul értékesítésére van szerződés, de tárgyalások folynak további 6600 gigajoul helybeni eladására.


A teljes projekt EBITDA termelő képessége 55-65 millió forint évente. A társaságért fizetett vételár a 2011-es várható EBITDA-val kalkulálva 3,6-3,8-szoros EV/EBITDA-nak felel meg - közölte a Pannergy.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!