Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ahogyan a szereplők lassan visszatérnek a piacra, úgy váltott gyengülésbe a főbb devizákhoz viszonyítva a svájci frank kedden, vagyis a deviza elkezdte maga mögött hagyni az óév utolsó napjaiban, igen szűk likviditás mellett felállított csúcsokat.

Késő délelőtt az euró frankjegyzése 1,2616-nál állt, 1,4 százalékkal felülmúlva a napi mélypontot - írja a Wall Street Journal online kiadása, amely szerint a dollár 1, a font pedig 2 százalékot erősödött a svájci devizához képest. Forintban mérve annyi történt, hogy 218 környékére süllyedt az árfolyam, ami még mindig igen csúnyán néz ki azok számára, akik 160 forint körüli kurzuson adósodtak el.

A Commerzbank szakértője közölte: ők már számítottak arra, hogy amint visszatérnek a piacra a befektetők, elkezd visszaerősödni a frank, és bár a likviditás továbbra is a normál szint alatt van, a korrekció egy darabig még kitarthat.

A WSJ által idézett kereskedők úgy tapasztalták, hogy néhány nagyobb kötés, valamint opciós ügyletek gyengíthették a frankot. Az eurónak ugyanakkor támaszt adhatott az a hír, amely szerint Kína spanyol államkötvényeket venne, illetve a 2,2 százalékos decemberi eurózóna-infláció.

A deviza korrekciója nem csak a svájcifrank-hiteleseknek lehet jó hír, hanem az alpesi ország azon exportőreinek is, amelyek az elmúlt hetekben mindinkább hallatták hangjukat, a versenyképességük romlását féltve. A neves óragyártó, a Swatch főnöke úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy a frank erősödését spekulatív vételek válthatták ki.

A patinásabb szektortársak, köztük a Compagnie Financiere Richemont SA jó évet zártak 2010-ben a megélénkült vásárlási kedvnek köszönhetően, de 2011 már nehezebbek ígérkezik. Ugyanígy sújthatja a vegyipari és gépipari szektorokat is az erős frank, legalábbis a UBS és a Credit Suisse várakozásai szerint. Utóbbi két bankot szintén kedvezőtlenül érintheti a frank drágulása, a Deutsche Bank ugyanis erre hivatkozva csökkentette e duó részvényeinek célárát.

Nem mindenki számára egyértelmű ugyanakkor a kivitelre gyakorolt negatív hatás. Amint arról beszámoltunk, a zürichi KOF gazdaságkutató intézet decemberi konjunktúrajelentésében azt közölte, hogy az EU-ba irányuló svájci kivitel indexe kismértékű élénkülést jelzett, a frank folyamatos erősödése dacára.



A BayernLB szerint a frank ilyen erős árfolyama nem megalapozott, a deviza - hosszútávú perspektívából szemlélve - jelentősen túlértékelt. Amíg viszont az európai adósságválság fennáll, a frankot erősíteni fogja menedékdeviza státusza - tették hozzá a BayernLB elemzői.
A devizapiaci üzletkötők szintén arra számítanak, hogy ha az európai állampapírpiacok nyomás alatt maradnak, a frank biztonságos kikötőként további drágulás elé néz.

A svájci jegybank (SNB) viszont valószínűleg nem fog újra interveniálni, miután a korábbi beavatkozásai is csak arra voltak jók, hogy átmenetileg fékezzék a frank vágtáját. Az SNB alapvetően elhasználta az összes munícióját, és hacsak a frank nem emelkedik drámaian, azaz mondjuk nem éri el az európaritást, a jegybank partvonalon marad - véli a Qaesta Capital szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!