Megvan mitől pörög a magyar tőzsde

Az összeszokás fázisánál tart jelenleg a tőzsdeintegráció, a Xetra rendszer bevezetése azon múlik Budapesten, hogy kifizetődő-e a tagok számára. Jelentősen nőtt a magánbefektetői aktivitás, ami felelősséget is jelent a BÉT és a brókercégek számára egyaránt - mondta Patai Mihály, a BÉT elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjújában.
Lovas-Romváry András, 2009. augusztus 17. hétfő, 08:38

A következő hetekben kezdi meg a konzultációt a BÉT vezetése a brókercégek vezetőivel a Xetra rendszer budapesti bevezetéséről - mondta az elnök lapunknak. A bevezetésre elmondása csak akkor kerül sor, ha valóban hasznot hoz a magyar piac szereplőinek. A BÉT eközben folyamatosan tárgyal lehetséges jelöltekkel a tőzsdei bevezetésről, a válság és a hitelszűke miatt láthatóan növekszik az érdeklődés a tőzsdei megjelenés iránt.

A BÉT a költségtakarékos gazdálkodása és a magas forgalom miatt a 400 millió Keler-osztalék elmaradása mellett is tudja hozni éves terveit. A magas forgalom elsősorban a megnövekedett kötésszámnak köszönhető. A tervezettnél nagyobb forgalmat egyértelműen a rendkívül aktívvá váló magyar befektetői réteg okozza, a válság nyomán teljesen új réteg kezdett el tőzsdézni Magyarországon. A tőzsde népszerűségének növekedése egyben nagy felelősséget is ró a brókercégekre és a tőzsdére magára is - mondta Patai.

A válság az elnök szerint természetes velejárója a modern gazdaságnak, s helyesebb lenne ciklusváltásnak nevezni. Úgy látja, már elkezdődött egy újabb ciklus az Egyesült Államokban és Ázsiában is, s ez magával ránthatja a világ többi részét, így Magyarországot is. Fontos azonban, hogy az IMF-el kötött megállapodásban foglaltakat teljesítsük.

Az interjú teljes terjedelmében a mai Napi Gazdaságban olvasható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK