A kínai jegybank szombaton nyilatkozott arról, hogy változás várható a kínai monetáris politikában. A jüan eddig de facto a dollárhoz volt rögzítve, ezután azonban fokozatosan feloldanák ezt a rögzítést és engednék a jüan dollárral szembeni mozgását.

A Deutsche Bank MarketWatch által megkérdezett elemzői inkább pozitív reakciót várnak a kínai részvénypiacoktól. A légitársaságok minden valószínűség szerint nyertesek közé fognak tartozni, miközben a befektetők a jüan erősödésére számítanak. Ugyanebből az okból kifolyólag a kínai hazai fogyasztásra szintén pozitív hatással lehet a monetáris politikában bevezetendő változtatás: az instanttészta-, a tejtermék-, a dohány- és az alkoholgyártók részvényeinek drágulására lehet számítani. A kínai exportőröket ugyanakkor némi nyomás alá helyezheti a jüan felértékelődése.

A tokiói Nikkei-225 2,43 százalékkal emelkedett hétfőn, míg a dél-koreai Kospi Composite 1,62 százalékkal haladta meg pénteki záró értékét. A hongkongi Hang Seng 3,02 százalékkal, a kínai Shanghai Composite 2,85 százalékkal, az ausztrál S&P/ASX 200 pedig 1,33 százalékkal emelkedett.

A hongkongi jegyzésű Air China 3,87 százalékkal, a China Eastern Airlines 7,14 százalékkal, a China Southern Airlines 7,96 százalékkal drágult. Sanghajban 6,08, 5,33, illetve 7,74 százalékkal drágultak ugyanezen légitársaságok részvényei. A kínai légitársaságok jüan-puhításra adott pozitív reakcióját azzal lehet magyarázni, hogy adósságuk nagy része dollárban van denominálva.

A térség többi országában az ipari részvények emelkedése volt a jellemző, mert a befektetők Kína vásárlóerejének növekedésére számítanak. Dél-Koreában az acélipari Posco 4,8 százalékkal drágult, Ausztráliában a BHP Billiton 2 százalékkal nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!