A lap információi szerint az állam nevében mind az előző, mind az új kormány képviselői folytattak már tárgyalásokat a Szurgutnyeftyegazzal az orosz olajcég birtokában lévő Mol-pakett megvásárlásáról. A téma először a januárban megtartott orosz-magyar gazdasági vegyes bizottsági ülésen merült fel. Az onnan kiszivárgó hírek szerint vagy a magyar állam, vagy a Mol maga akarná megvenni az olajtársaság részvényeinek 20 százalékát.

Friss hírek szerint a szerepre inkább a magyar állam vállalkozna. A tetemes vételárat ugyanis most csak a magyar állam tudná előteremteni. A Szurgutnyeftyegaz tavaly 1,4 milliárd eurót fizetett a csomagért, nagyjából a mostani, részvényenként 18 ezer forint körüli árfolyamon. Ez kétszerese volt az akkori árfolyamnak, de az eladó osztrák OMV ezt támasztotta feltételül - olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint ezt a mai áron közel 400 milliárd forintot a magyar állam is csak az adósság növelésével tudná előteremteni. Ugyanakkor a hiányt nem növelné, mert nyereséges cégbe fektetnének.

A lap hozzáértőkre hivatkozva azt írta, a vásárlás jól jöhet a kormányra lépő Fidesznek. Beleillik a nemzeti vagyon gyarapítását célzó terveikbe, és jó tárgyalási pozíciót jelent a gázárak ügyében is.

A Napi Gazdaság már május elején foglalkozott a témával, és akkor a launknak nyilatkozó szakértők nem tartották elképzelhetőnek, hogy az állam készpénzért megvásárolja az orosz Szurgutnyeftyegaznál lévő Mol-részesedést, és erre most a Molnak sincs pénze - mondták el a Napinak piaci szakértők azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, tárgyalnának az oroszokkal. Egyéb alkuk keretében ugyanakkor elképzelhető, hogy elcserélnék részesedésüket.

A szakértők akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar-orosz kapcsolatok sokrétűek, így lehetnek cserealapok az orosz részesedés visszaszerzésére. A 21,2 százalékos részvénypakettet ugyanis valószínűleg inkább gazdaságpolitikai kérdések miatt vették meg az oroszok, semmint hogy néhány milliárdot keressenek rajta, ami számukra nem nagy pénz. Az összeg meglehetősen magas viszont a magyar kormány és a Mol számára. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az éves közgyűlés után jelezte is, hogy egy ekkora üzletre a cégnek most nincs pénze.

Ekkora összeget azonban valószínűleg a magyar kormány sem tud kifizetni a jelenlegi helyzetben. A részvényekért ugyanis a piaci árhoz képest minimum tízszázalékos felárat kellene fizetni. (Korábban az oroszok is jóval a piaci ár felett vették meg a csomagot.) Márpedig ez mintegy 450-500 milliárd forintot jelenthetne. Ráadásul a csomag megvétele abból a szempontból nem égető, hogy a magyar olajcég meg tudja magát védeni, hiszen szavazati korlátozás mellett a részvények közel 50 százaléka is baráti kezekben van.

Kérdés az is, mit kérnének az oroszok. Itt jöhetne szóba, hogy támogassuk a Déli Áramlatot, engedjünk be orosz céget a gáztárolóba vagy adjunk el részesedést a Dunai Finomítóban. Szakértők szerint kedvező jel, hogy most állami szinten vetődött fel a kérdés, és egyébként is pozitív változások tapasztalhatók az orosz politikában - mondták lapunknak néhány hete az elemzők. Ezt jól mutatja, hogy az oroszok részéről korábban elképzelhetetlen mértékben enyhült például a lengyelekkel, ukránokkal szembeni tónus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!