A Goldman Sachs befektetési bankház keddi befektetői figyelmeztetése szerint itt az ideje eladni a magyar államkötvények nemfizetése esetén biztosítékul szolgáló származékos papírokat, hiszen azok túl drágák a jelenlegi helyzetben. A GS szerint a forint stabilizálódása egyre biztosabbnak látszik, a CDS-felárak viszont nem csökkennek ennek megfelelő mértékben, így ráfizetéses az államcsőd esetén védelmet nyújtó biztosítás - írta a Bloomberg. A Goldman szerint az ötéves állampapír nemfizetése ellen védő CDS-eknek 200 bázisponthoz közeli felárral kellene a piacon forogniuk, ehelyett azonban 321 bázispontos felárra árazza azokat a piac. Ezt pedig a múlt héten sikeresen levezényelt euró-kötvény aukció után túl magasnak ítélik a bank szakértői. A Goldman szerint azonban a CDS-felárak csökkenhetnek a közeljövőben, hiszen az államháztartás helyzete javul, a forint pedig stabilizálódik. A befektetési bank szerint az is hozzájárulhat a CDS-spreadek csökkenéséhez, hogy az MNB még júliusban kamatcsökkentésbe kezdhet. A GS előrejelzése szerint a következő 12 hónap során akár 150 bázisponttal is mérsékelhetik az irányadó rátát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!