Szerda délután 299,70-nél állt a forint az euróval szemben, ez újabb bő fél százalékos gyengülést jelentett keddhez képest, majd kora este meglett a 300-as szint is, miután az EUR/USD 1,2990 alá került. A dollár 231 fölé szaladt,  gyengült a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 244 közelébe került. A 300-as forint szint abszolválásában az is szerepet játszott, hogy kiszélesedett a forint eladási és vételi ajánlata közötti különbség, így már csak 300 forint felett juthatott a rendes kereskedésen kívül euróhóz az, aki mindenképpen venni akart.

A nemzetközi piacokon uralkodó optimista hangulatot itthon az újabb adósmentéssel kapcsolatos sajtóhírek rontják, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az új jegybanki vezetés a kormánnyal együttműködve további programokat hirdet meg a devizahitelek kiváltására. A hírek szerint a 90 napon túli késedelembe esett hitelek egy részét elengednék a bankok, cserébe az összeget leírhatnák a bankadóból. A Magyar Nemzet információi szerint az MNB a svájci jegybankkal is együttműködne, hogy devizacsere ügyletek keretében frankhoz jusson. A nap második felében a váratlan 50 bázispontos lengyel kamatvágás újabb pofont jelentett a forintnak.

A kötvények másodpiacára nem ragadt át a negatív hangulat, hiszen többnyire csökkenő hozamokat láthattunk szerdán. Mindössze a hároméves állampapírok hozama emelkedett minimális mértékben, így a nap végén 4,88 százalék és 6,51 százalék között szóródtak a másodpiaci hozamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!