Vegyesen mozogtak hétfőn az ázsiai tőzsdék, aminek fő oka, hogy a spanyol leminősítés után egyre többen valószínűsítik az adósságválság továbbterjedését. Hétfőn, nem sokkal zárás előtt a Nikkei 0,5 százalékos pluszban állt, ugyanakkor a sanghaji tőzsdeindex 0,9 százalékkal múlta alul meg pénteki záróértékét, míg a Hang Seng közel változatlan árfolyamon állt - írja a Marketwatch.

Japánban annak ellenére tudott növekedni a tőzsdeindex, hogy kilépett a kormánykoalícióból a szociáldemokrata párt: Yukio Hatoyama miniszterelnök felmentette a párt egyetlen miniszterét, amire válaszul a szocdemek kiléptek a koalícióból, ezzel jelentősen meggyengítve a kormányzó tömörülést két hónappal a választások előtt. Áprilisban 1,3 százalékkal emelkedetett az ipari termelés a szigetországban - az elemzők 2,7 százalékos bővüléssel számoltak -, ám vélhetően ennek csekély hatása volt a tőzsdei forgalomra. Az exportőr vállalatok részvényein a jen gyengülése segített: a Canon papírjai 1,1, a Nissan és a Mazda részvényei 0,9, illetve 1,3 százalékkal emelkedtek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!