A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Erősen rányomhatja a bélyegét a harmadik negyedévben sokat gyengülő forint a magyar tőzsdei társaságok eredményére. Az időszak során a dollár 180 környékéről 218-ig, az euró pedig 266-ról 293-ig erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben. Mindez a devizahitelek átértékelésén keresztül sokat ronthat a társaságok eredményén is.

Kivételt a gyógyszergyártók képezhetnek, amelyeknél a magyar piac ugyan nem volt túl rózsás, ám exportkitettségük miatt a gyenge forint haszonélvezői lehetnek. A Molnál viszont a finomítás-kereskedelem részlegnél a vevői és szállítói számlákon elszenvedett átértékelési veszteség is megdobhatja a pénzügyi sor mínuszát − mondta a Napi Gazdaságnak Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. Ezt tetézheti, hogy a kitermelésnél az INA sisaki finomítójának leállása miatt nem tudta átvenni a felhozott olajat és a horvát leány eleve gyengébben teljesíthetett az időszak során. Az erős olaj viszont szépítheti az üzletág eredményét. A finomításnál a nyomott marzsok mellett a Ural−Brent spread is 2 dollárral szűkült, ami szintén negatív hatást gyakorol. Az OTP-nél a szakember szerint a céltartalékolás lehet a nagy kérdőjel, a végtörlesztésekre esetleg előre megképzett céltartalékokkal mindenesetre a menedzsment kiküszöbölhette, hogy egyszerre csapódjon le a portfólióromlás hatásaival, ezzel is simítva az eredményhatásokat.

Az OTP esetében a végtörlesztés miatti esetleges céltartalékképzésen kívül a kulcskérdés a hitelportfólió minőségének alakulása lehet − mondta lapunknak Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője. E tekintetben inkább optimista a szakember, véleménye szerint − a kissé más összetételű magyar portfólióval rendelkező Erstéhez hasonlóan − a romlás lassulásáról számolhat majd be a bank. Igaz, a nem teljesítő hitelek terén, mivel azok a 90 napon túli elmaradást tükrözik, a harmadik negyedéves jelentés inkább még a tavaszi folyamatokat tükrözi majd. Az árfolyam szempontjából mindenesetre kiemelt szerepe lehet a menedzsment gyorsjelentés utáni helyzetértékelésének, ennek során minden bizonnyal kitérnek majd a végtörlesztésektől várt hatásokra is.

A Magyar Telekom várhatóan a menedzsmentvárakozásoknak megfelelő eredményekről jelenthet − véli a Concorde elemzője. A hagyományos üzletágaknál a magyar fogyasztók helyzete lényegében nem javult, így várhatóan nem is téríti majd el a számokat. A macedón és montenegrói leányoknál a turizmus miatt szezonálisan a harmadik negyedév a legerősebb, itt az euróhoz kötött devizákban képződött eredmény a forint gyengesége miatt szépítheti az összképet. Gyurcsik szerint a jelentés nem gyakorol majd lényegi hatást a Telekom részvényeinek árfolyamára, a nemrég bejelentett 250 fős elbocsátás hatásait pedig már beárazta a piac.

Az OTP-nél a gyenge forint céltartalékképzésre gyakorolt hatása lehet érdekes Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint is. A Richter és az Egis gyorsjelentésében a kormányzati intézkedések hatásának számszerűsítését érdemes figyelni a szakember szerint, míg a Molnál a pénzügyi sor átértékelései miatt szinte borítékolható a veszteség. A gyorsjelentési szezon az árfolyamok szempontjából mindazonáltal semleges lehet − véli Kuti. Magyarország esetleges leminősítése, a 2012-es költségvetés körüli kérdőjelek, illetve az MNB jelzálogkötvény-vásárlásai ugyanis jelenleg sokkal inkább foglalkoztatják a piacot.

Gyenge vállalati eredményekre számít Miró József, az Erste stratégája, aki szerint szintén a devizahitel-kitettségek átértékelése játszhat komoly szerepet (ennek kapcsán a Molnál is veszteségre számít), ám egyes társaságoknál az operatív eredmények sem lesznek majd túl tetszetősek. Ettől függetlenül nem a gyorsjelentésekre, hanem inkább a nemzetközi helyzetre, illetve az országspecifikus kockázatokra figyelhetnek majd a befektetők. Utóbbi kapcsán pedig Miró szerint továbbra is fennmaradhat a magyar piac alulteljesítése.

Magyar tőzsdei cégek harmadik negyedéves gyorsjelentési naptára
VállalatDátumIdőpont
Állami Nyomdanov. 18.zárás után
Appeninnnov. 14/15.zárás után
Danubiusnov. 15.zárás után
Egisnov. 9.zárás után
E-Starnov. vége
Est Median. a.
FHBnov. 18.zárás után
Fotexnov. vége
GS Parknov. 9.zárás után
Magyar Telekomnov. 10.hajnal
Molnov. 15.hajnal
PannErgynov. 4.zárás után
Rában. a.
Richtern. a.
Synergonnov. vége
TVKnov. 15.hajnal
Zwackn. a.
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!