Mintegy 9 százalékkal zuhantak a tegnapi zárás utáni kereskedésben az elektromos autókat gyártó Tesla részvényei, miután a társaság közzétette harmadik negyedéves számait.

A Tesla a harmadik negyedévben összesen 5500 darabot értékesített a 70 ezer dolláros ártól induló S Modeljéből, ez megfelelt korábbi előrejelzéseinek, azonban távol maradt azoktól az optimista piaci pletykáktól, amelyek 7000 darab autó eladását sem tartották kizártnak - tudósít a Marketwatch. Az eladott autókból 1000 darab már Európában talált gazdára.

Elon Musk vezérigazgató elmondása szerint az utolsó negyedévben nagyjából 6000 autó eladásával számolnak, s a jövőben növelik a cég termelését a jelenlegi heti 550 darabos szintről. A cég profitja egyszeri tételekkel nem számolva 12 cent lett részvényenként, ez 16 millió dollárt jelent. A cég termelését Musk szerint az fogja vissza jelenleg, hogy nem képesek elegendő mennyiségű akkumulátort beszerezni az autókba, ezen a problémán enyhíthet a Panasonickal aláírt új beszállítói szerződés.

Tesla CFD
Kép: Cityindex


Musk elmondása szerint a cég 2016-ban, vagy 2017-ben kezdheti meg az alacsonyabb kategóriába szánt járművének tömeges gyártását és értékesítését, ehhez ugyanis a jelenlegi lithuim-ion akkumulátor gyártó kapacitások a beszállítóknál nem elegendőek. Mint mondta, a világon egyszerűen nem létezik olyan mértékű gyártó kapacitás, amely az igényeiket ki tudná elégíteni. Szerinte elképzelhető, hogy ehhez szükséges lehet egy gigantikus méretű gyár létrehozására is.

A cég nettó vesztesége 38 millió dollár lett, ez alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában realizált 431 millió dollárnál. Az árbevétel több, mint nyolcszorosára emelkedett, 431 millió dollár lett a 2012 harmadik negyedéves 50 millió dollár után. Tavaly ugyanis ebben a negyedévben kezdték el értékesíteni az S Modelt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!