A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Várhatóan mind árbevételi, mind EBITDA-szinten javulásról tud beszámolni a Magyar Telekom holnap megjelenő gyorsjelentésében a Bloomberg konszenzusa szerint.

Az árbevétel az elemzők szerint kétszázalékos növekedést mutathat az év első három hónapjához képest, a Concorde elemzői szerint döntően szezonális hatásoknak, valamint a montenegrói és a macedóniai turisztikai szezon elindulásának köszönhetően.

EBITDA-szinten 7 százalék körüli javulást vár a piac negyedéves szinten, a nettó eredmény azonban már 8 százalékos csökkenést mutathat.

Ez azonban alapvetően egy technikai jellegű ok miatt alakul így, Macedóniában ugyanis a módosított szabályozásnak megfelelően az adófizetési kötelezettség az osztalékfizetéshez kötődik.

Mivel a Magyar Telekom macedóniai leányvállalata a második negyedévben fizette ki az osztalékát, így az egész évi macedóniai adófizetési kötelezettség a második negyedévet terheli.

Az elmúlt év második negyedévéhez képest 6 százalék lehet az árbevétel visszaesése, míg az EBITDA-csökkenés 7 százalékot érhetett el.

Így az elemzők szerint az első hat hónap nettó eredménye 37 milliárd forintra zsugorodhatott, 298 milliárd forintos árbevétel mellett.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!