A tavaly 8,7 százalékos esést elszenvedő európai biztosítási részvények idén kimászhatnak a gödörből - vélik az Erste elemzői. Jelenleg igencsak vonzó területnek tartjuk az európai biztosítási szektort, hiszen az itt tevékenykedő vállalatok mérlege folyamatosan javul, részvényeik értékeltsége pedig kedvezően alakul a vállalatok jelentős növekedési potenciálja ellenére - mondta Christoph Schultes, az Erste Group biztosítási elemzője. A kelet-közép-európai biztosítók kiváltképp jól lovagolhatják meg a gazdasági növekedést, hiszen jó pozíciókkal rendelkeznek a régió még messze nem telített piacain. Kedvencünk ezért a nagyfokú kelet-közép-európai kitettséggel rendelkező VIG, amely ezért profitálni tud a térségben újból meginduló növekedésből és javuló befektetői hangulatból - tette hozzá.

2011 januárjában az Euro Stoxx Insurance Index közel 13 százalékot emelkedett, így a biztosítói szektor a bankpapírok után a második legjobb teljesítményt produkálta. A biztosítói részvények jelenleg határozottan emelkedő tendenciát mutatnak. Az értékeltségekre vonatkozóan az látható, hogy a biztosítási szektor részvényei nagyon vonzó P/E-szorzók mellett forognak: a 2010-re számolt 9,5-szeres, illetve a 2011-re jelzett 8,4-szeres szorzó az Euro Stoxx szektorok közül a legalacsonyabbak között található. Ennek fényében az Erste jelentős növekedést vár a szektor részvényeitől, 2011-ben 11,9, 2012-ben pedig 12,8 százalékot.

Az Erste kedvence továbbra is a Vienna Insurance Group, az elemzők 50 euróra emelik a részvény célárfolyamát, egyben megerősítik vétel ajánlásukat. A VIG nagyfokú kitettséggel rendelkezik Kelet-Közép-Európában, a cseh, a szlovák, a román és az ukrán piacon első számú szereplőnek számít (az Ausztriában meglévő szintén első helyezése mellett). Az elemzők a vonzó P/E-szorzó és az erős mérleg miatt voksolnak a társaságra, amely mindezek mellett 200-ast meghaladó likviditási rátával, valamint a további akvizíciók finanszírozására szánt 1,2 milliárd eurós tartalékkal rendelkezik, így értelemszerűen erőteljesebb növekedésre van kilátása a kelet-közép-európai piacokon.

Az Erste Group elemzői a PZU részvényeire vonatkozó ajánlásukat felhalmozásra javítják, egyben megerősítik az előző 400 zlotys célárat. A PZU büszkélkedhet a szektortársak közül a legerősebb mérleggel, emellett komoly pozíciókkal rendelkezik pénzügyi eszközeinek és kiemelkedő nyereségtermelő képességének köszönhetően. Az egyetlen üröm az örömben az, hogy a vállalat piaci részesedése jelenleg is zsugorodik, így nem tud rácsatlakozni a kelet-közép-európai felzárkózási sztorira.

Az Erste Group elemzői csapata megerősíti az UNIQA részvényeire előzőleg adott csökkentés értékelést, ám kismértékben, 13,8 euróra emeli az előző célárfolyamot, mivel a likviditási diszkont már kiárazódott a papírból. Az alacsony fokú nyereségesség a vállalat fő baja, ami elsősorban az igen harmatos teljesítményt nyújtó ingatlan- és baleset-biztosítási ágazatnak tudható be. Ennek megfelelően az Erste Group becslései alapján a társaság P/E-szorzói a legmagasabbak a szektortársak között.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!