A befektetők a múlt héten 2,6 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az Európában befektető részvényalapokból, de a kötvényalapokat sem kímélték, ezekből 1,8 milliárd dollárnyi tőke távozott - írja az alapok tőkeáramlását vizsgáló EPFR adataira hivatkozva a Financial Times.

Az összesítve 4,4 milliárd dollárnyi kiáramlás a legnagyobb ilyen irányú mozgás ezeknél az alapoknál a brexitről szóló népszavazást követő hét óta, akkor 6,6 milliárd dollár távozott ezekből a konstrukciókból.

Eközben a jelek szerint az EU harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkező Olaszország új kormánya elállni látszik eredeti tervétől, amelyben az eurózóna esetleges elhagyása is szerepelt. Azonban Giuseppe Conte, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga miniszterelnök-jelöltjének ígérete szerint új kormánya a változás kormánya lesz, s ez komoly változásokat hozhat az olasz fiskális politikában is.

Úgy látjuk, nagyon sok volt a vételi pozíció az európai piacokon. A befektetők egy része most feladta ezeket, látván azokat a híreket, amelyek az új koalíció különösen extrém ígéreteiről szóltak - kommentálta a fejleményeket a lapnak Nigel Jenkins, a Payden & Rygel nevű vagyonkezelő cég szakértője.

Az európai vezető részvényeket tömörítő Stoxx600-as index 1,3 százalékot csökkent az elmúlt 5 kereskedési nap során, eközben az FTSE MIB Index (az olasz részvényeket követő mutató) 4,4 százalékot esett, a 10 éves olasz állampapírok hozama pedig 2,1 százalékról 2,4 százalékra kúszott fel.

A befektetők rekordösszegű, 387 millió dollárnyi tőkét vontak ki a múlt héten az olasz részvényekbe befektető alapokból, az olasz kötvényalapokból 21 millió dollárt.

Olaszország most ez európai piacokat fenyegető kockázatok epicentrumát jelenti, nagy mérete, a populista politika és a hatalmas adósságállománya miatt. Komoly problémák lehetnek vele 2019-ben, amikor a vita fellángol az új költségvetés körül, s ekkorra már az Európai Központi Bank (ECB) védőhálója sem lesz annyira erős, mint eddig - írták a Bank of America Merrill Lynch szakértői friss elemzésükben.

A politikai fejlemények miatt meglehetősen felforrósodott a hangulat az ország részvénypiacán is. A befektetők elsősorban a banki részvényeket adták el, s helyette exportorientált társaságok papírjait kezdték el vásárolni. De komolyan megélénkült az ország államkötvényeinek forgalma is.

Idén az európai részvényekbe befektető alapokból eddig összesen 8,9 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki, a kötvényalapokból 3,3 milliárd dollárt. Az olasz kötvényalapok év eleje óta 236 millió dollárnyi kiáramlást regisztráltak, az elmúlt egy évben az Olaszországra koncentráló részvényalapokból 1,5 milliárd dollárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!