BUX
39588

Menekülnek a frankból, 228 az árfolyam

Tovább erősödött az euró a svájci frankkal szemben hétfőn, így nagyon közel került az első komolyabb ellenállásnak tartott 1,20-as keresztárfolyam.

Deák Bálint, 2011. augusztus 29. hétfő, 16:32

A pénteki nap után hétfőn is menekültek a biztonságosnak hitt eszközökből a devizapiacon a befektetők. Ez látszott meg a svájci frank árfolyamán, amely az euróval szemben 1,19 fölött forgott már délután. Ez 2,2 százalékos pluszt jelentett az euró szempontjából, és azt, hogy az első komolyabb ellenálláshoz érkezett 1,20 közelében a keresztárfolyam. Mindez meglátszott a forinttal szembeni frankárfolyamon is, a magyar fizetöeszközzel szemben ugyanis a nap elején még 232 környékén is forgó frank a nap végén már 228 forint alatt volt egy picivel. ez a szint azért érdekes mert korábban sokáig ez jelentette a történelmi csúcsot, amelynek az áttörésével szabadult el frank felfelé. Amennyiben tehát tartósabban sikerülne ezt a szinte áttörni, az jelenthetne csak igazán jó hírt a magyar devizahitelesek szempontjából.

Az euróval szemben érdekes módon 272 forint környékén stagnált a forint árfolyama, ami jól mutatja, hogy egyelőre a magyar deviza nem tudott érdemben erősödni. A dollár mivel veszített értékéből az euróval szemben - a keresztárfolyam 1,45 felett forgott picivel - így a forinttal szemben is gyengül 0,2 százalékot, ami 187 forintos értéket jelentett.