Menekülnek a nagyok, szerintük elérkezett a vég

Néhányan a világ legnagyobb hedge fund menedzserei közül alaposan visszavágták kitettségüket az elmúlt negyedévben az amerikai részvények irányában. Az augusztusi esést időben előrejelző szakértő szerint további jelentős áresések jöhetnek.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 19:11
Fotó: MTI/AP

Jó néhányan a világ legismertebb hedge fund menedzserei közül alaposan lecsökkentették portfólióik kitettségét az amerikai részvénypiac irányában, miközben estek az árfolyamok - írja a Bloomberg. Stan Druckenmiller, a 2010-ben nyugdíjba vonult, egykor Soros Györgynek dolgozó milliárdos hedge fund vezér közlése szerint amerikai részvényekben lévő vagyona 41 százalékkal, 868 millió dollárra csökkent a negyedév során. A korábbi hedge fund vezér, aki alapjával 1986-tól 2010-ig évi 30 százalékos hozamot biztosított befektetőinek egy konferencián úgy nyilatkozott, negatívan ítéli meg az amerikai részvénypiac kilátásait. Úgy látom magamon pesszimista lettem, s nem látom, mitől lennék optimista - fogalmazott.

A David Tepper által vezetett Appaloosa Management eközben 30 százalékkal, 2,82 milliárd dollárra csökkentett amerikai részvényekben lévő vagyonát. Tepper még szeptemberben nyilatkozott úgy, hogy szerinte nem túl kedvezőek a piac kilátásai, úgy véli, a befektetők elvárásai az amerikai cégek profitjával kapcsolatban irreálisan magasak. Ennek megfelelően a részvények árazása is irreálisan magas - tette hozzá.

A Louis Bacon nevével fémjelzett Moore Capital Management 39 százalékkal vágta vissza amerikai részvénykitettségét az elmúlt negyedévben, így az 1,65 milliárd dollárra csökkent.

Újabb figyelmeztetés

Eközben Doug Ramsey, a Leuthold Weeden Capital Management LLC befektetési igazgatója, aki az augusztusi esést időben előrejelezte újabb figyelmeztetést adott ki. Szerinte a részvénypiac helyzete jelenleg rosszabb, mint augusztusban, az esést megelőzően volt, mivel azóta a vállalati fundamentumok romlottak, s így érthetően ugyanazok a részvényárfolyamok még magasabb árazást takarnak.

A Bloomberg szerint Ramsey még a nyár végi esés megindulása előtt szólt, hogy a következő nagy mozgás lefelé várható a piacon. Ramseyre azért is érdemes lehet figyelni, mivel nem egy olyan szakértőről van szó, aki folyamatosan pesszimista jóslatokkal bombázza a közvéleményt; 2011-ben például időben jelezte előre a  széleskörű részvénypiaci áremelkedést, most azonban úgy gondolja, a májusi csúcshoz képest elképzelhető egy éven belül egy 20-25 százalékkal alacsonyabb S&P-500-as index is.

Szerinte aggodalomra ad okot, hogy az amerikai cégek annak ellenére nem tudták a negyedév során növelni a profitjukat, hogy a munkanélküliség sokéves mélypontra süllyedt. A részvénypiaci korrekció ezen nem sokat változtatott - mondta a Bloombergnek adott telefonos interjújában. A piac mélyén jelentkező repedések ugyanazok, mint előtte, s ez még vagy jó hat hónapig így is lesz - tette hozzá.

Ramsey, aki egészen 2014 végéig hitt abban, hogy marad a bikapiac az amerikai tőzsdéken, most úgy gondolja, nagy az esélye, hogy az idén tavasszal láttuk a piac csúcsát, s most egy ciklikus medvepiac vette kezdetét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2015.11.19 08:41

@antisoros: Ugye tudod, hogy nem azért szállnak ki, mert vesztettek, hanem azért, mert a nyereségüket nem akarják elveszíteni, azaz ők azok, akik jó helyen fújták a lufit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2015.11.18 19:53

Milyen rohatt malacunk van ! Az Magyarország góréja aki tudja mitől döglik a légy. Mert az ö mottója, hogy nem magyarázkodni, kormányozni kell. Meg is vezeti rendesen a zembereket. Nincs világválság most, csak magyar válság a Fidesz uralkodása miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2015.11.18 19:32

Ameddíg nincs hová tennj a píízt( 0% körüli alapkamatok) addíg bizony a tőzsdék szárnyalni fognak:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.18 19:18

..fújják a lufit 2009 márciusa óta ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html