Amit korábban feltételeztek, elkezd valóra válni - az orosz cégek egymás után vonulnak ki a londoni tőzsdéről és mennek át ázsiai börzékre. Az első az FK Otktytie bank volt, amit most követett a Rose Group és a Gals-Development.

A Rose építőipari csoport, amely moszkvai luxusingatlanokkal foglalkozik, hét éve jelent meg a londoni tőzsdén, azóta piaci értéke 1,4 milliárd dollárról 272,2 millióra csökkent. Mint pénzügyi igazgatója, David Wood az RBK orosz hírügynökségnek elmondta, a londoni tőzsdén való jelenlét költséges és megszorításokkal jár, viszont nem hoz sem likviditást, sem plusz befektetéseket, ezért keresnek inkább helyet Ázsiában.

A Gals-Development építőipari vállalat november végén jelentette be távozását. Ennél azért sokkal jelentősebb cégek is készülnek az ázsiai börzékre. A VTB bank már bejelentette, hogy szándékában áll a sanghaji tőzsdére menni - írta a Russia Beyond The Headlines. Mint elnöke, Andrej Kosztyin mondta, míg a nyugatiak a szankciók nyelvén beszélnek velük, az ázsiaiak megértőbbek.

Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter az APEC novemberi csúcstalálkozóján Kínában közölte, hogy a Gazprom, a Rosznyefty és a Lukoil a hongkongi tőzsdén kívánja jegyeztetni részvényeit, ahonnan a Lukoil jövőre 1 milliárd dolláros bevételt vár. Az első orosz vállalat, amely megjelent Hongkongban, az alumíniumgyártás óriása, a Ruszal volt, amely ottani 2010-es indulásakor részvényeinek 10,6 százalékát értékesítette 2,24 milliárd dollárért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!