A Vlagyimir Putyin által kezdeményezett orosz háború Ukrajna ellen, valamint az orosz mozgósítás hatalmas kivándorlási hullámot eredményezett az agresszor országból. Oroszok tízezrei menekültek a volt szovjet tagköztársaságokba, s ezek devizái a tőkebeáramlás miatt hatalmasat erősödtek. A kaukázusi Georgia (korábban Grúzia)és Örményország, valamint a közép-ázsiai Tádzsikisztán fizetőeszköze idén a legjobban szereplők között volt az amerikai dollárral szemben, miután menekülő oroszok több milliárd dollárnyi megtakarításukat is magukkal vitték - írja összefoglalójában a Bloomberg.


A kis országok vonzó menedéknek ígérkeztek, az orosz állampolgároknak ugyanis nincs szükségük vízumra, az orosz nyelvet széles körben beszélik, és nincs korlátozás a megtakarítások helyi bankokba történő elhelyezésére sem.

Száguldó kis devizák

Az örmény dram árfolyama az év eleje óta több mint 22 százalékkal nőtt a dollárral szemben, ezzel a világ egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze lett idén. A grúz lari és a tádzsik szomoni 16 százalékot, illetve 10 százalékot meghaladó mértékben erősödött. Ez több, mint az orosz rubel nyeresége, amely ráadásul már nem szabadon kereskedett valuta a tőkekorlátozások miatt.

-A geopolitikai okok miatt hosszú időre ezekbe az országokba költözött nagyon sok orosz. Ők váltották át nagy mennyiségben vagyonukat és egyértelműen ez nyomta fel a helyi devizák árfolyamát – mondta Natalia Milchakova, a Freedom Holding Corp. szakértője a hírügynökségnek.

A Georgiai Nemzeti Bank szerint is a háború a magyarázata annak, hogy az Oroszországból az országba érkező utalások idén eddigi ötszörösükre, 1,75 milliárd fölé nőttek, ez az összes országba érkezett tőke több, mint 60 százalékának felel meg. Az Örményországba irányuló pénzátutalások összege 2,8 milliárd dollár volt az első tíz hónapban, ez a 2021 azonos időszakában mért összeg négyszerese, s októberben a 2004 óta mért legmagasabb szintre ugrott – közölte az örmény központi bank.

Felpörgött a gazdaság is

Ugyanakkor az orosz bevándorlási hullám árfolyamhatása erősebb a kisebb volt köztársaságokban. Kazahsztán 19 milliós lakossága körülbelül hatszor akkora, mint Örményországé és Georgiáé. Az ország szintén részesült az orosz menekülthullám jótékony hatásaiból, ennek ellenére devizája, a tenge egyelőre és 7,5 százalékkal áll alacsonyabban éveleji értékénél a dollárral szemben.

A háború kezdetén nem volt magától értetődő, hogy ezek az országok profitálhatnak a konfliktusból. Akkor a legtöbb szakértő azt tippelte, Oroszország szomszédai várhatóan szenvedni fognak, mivel legnagyobb kereskedelmi partnerüket komoly nemzetközi szankciókkal sújtották.

A hatalmas tőkebeáramlás azonban növelte ezen országok devizatartalékait és javította folyó fizetési mérlegüket. Örményország gazdasága két számjegyű bővülést mutatott a második és a  harmadik negyedévben, míg Georgia gazdasága csaknem 10 növekedést produkált a szeptemberig tartó három hónapban.

Tádzsikisztán esetében az Oroszország felől érkező pénzátutalások legalább 50 százalékkal ugrottak meg az év első felében – mondta Natalia Lavrova, a BCS Financial Group munkatársa fizetési mérlegadatokra hivatkozva. Ennek köszönhetően a tengerparttal nem rendelkező nemzet gazdasága idén 7 százalékkal bővülhet a korábban várt 4-5 százalék helyett. A Nemzetközi Valutaalap 10 százalékra emelte Georgia idei éves gazdasági növekedéséről szóló előrejelzését, utalva a bevándorlás és pénzbeáramlás háború által kiváltott megugrására. Eközben az örmény jegybank az orosz bevándorlás miatt 13 százalékra emelte GDP-növekedési előrejelzését 4,9 százalékról - jelentette a helyi média Martin Galstyan kormányzóra hivatkozva.

A pénzbeáramlás meredek növekedése magyarázza a gyors növekedést – mondta Lavrova, a BCS munkatársa. Ez a beáramló hatalmas mennyiségű pénz ugyanis Örményországban, és Georgiában is jelentősen megnövekedett fogyasztói és építőipari kereslethez vezettek – tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!