Elképesztő mennyiségű tőkét, összesen 12,1 milliárd dollárt vontak ki az amerikai befektetők november folyamán az Egyesült Államok részvénypiacain befektető hagyományos befektetési alapokból - írja a Marketwach elemzése. Ez majdnem annyi, mint amennyi a március eleje óta tartó emelkedés során előtte távozott az ilyen típusú konstrukciókból, márciustól októberig ugyanis 12,9 milliárd dollár volt a kiáramlás.

Ráadásul a kivett pénz nem más típusú részvénypiacon befektető alapokba érkezett, hiszen a tőzsdén jegyzett alapoknak is tőkekivonással kellett szembesülniük a TrimTabs adatai szerint, az amerikai részvénypiacon befektető ilyen típusú alapok 8,5 milliárd dollárnyi kiáramlást tapasztaltak.

A Marketwatch írása alapján ez nem a jellemző viselkedés a kisbefektetők részéről, hiszen általában trendkövető magatartást szoktak tanúsítani, azaz minél inkább emelkednek az árfolyamok, annál inkább szeretnék részvényekben tartani pénzüket. Talán a tavalyi hatalmas esés okolható a tendenciáért, azaz olyan gyorsan estek tavaly ősszel a részvényárfolyamok, hogy a befektetőknek nem volt idejük megijedni és kivonni a pénzüket.

Most, hogy már nem érzik veszteséges pozíciókba ragadva magukat, inkább kis veszteségben vagy nullában kiszállnak. Ugyanakkor a felmérések szerint az amerikai befektetők hangulata egyáltalán nem pesszimista a piaccal kapcsolatban, épp ellenkezőleg.

December elsejére 16 százalékra csökkent az Investor Intelligence Services felmérése szerint azon tőkepiaci hírlevélírók aránya, akik csökkenést várnak az amerikai részvénypiacokon, miközben az emelkedést várók aránya 50 százalékon maradt. Ilyen szélsőséges értékekre legutoljára tavaly májusban, az akkori medvepiaci rally csúcsán volt példa, sőt a két tábor közötti érték ekkora eltérésére utoljára 2007 nyarán és őszén, az előző hosszpiac csúcsán volt példa az optimisták és a pesszimisták táborában.

A "profik" között tehát immár nyoma sincs kételynek és félelemnek a részvényárfolyamokkal kapcsolatban, ami elég aggasztó, hiszen egy régi mondás szerint a részvényárak a "wall of worry"-n, azaz a félelem falán tudnak felfelé kapaszkodni, a korlátlan eufória pedig a piaci tetők jellemzője.

Ugyanakkor ettől némileg eltérő képet mutat az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség szokásos heti felmérésének legfrissebb eredménye. Az előző héthez képest nyolc százalékponttal, 33,7 százalékra csökkent a több ezer kisbefektető megkérdezésével készült vizsgálatban a következő hat hónapban részvényár-csökkenést várók aránya, azonban még így is a hosszú távú átlagnak tekinthető 30 százalékos érték felett tartózkodik.

Az emelkedésben bízók száma viszont alig változott - 41,6 százalék -, ami ugyan az átlagos 39 százalék feletti érték, azonban korántsem tanúskodik szélsőségesen optimista hangulatról, erről ugyanis 50 százalék felett szokás beszélni. Meg kell jegyezni, hogy ez utóbbi felmérés értékei az Investor Intelligence adatainál jóval nagyobb ingadozást szoktak mutatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!