Menekülőre fogták az OTP-shortosok

Február első két hetében jelentősen csökkent az OTP-részvényekre nyitott short pozíciók száma az Egyesült Államokban, 9 hónapja nem volt ilyen kevés eladási pozíció nyitva.
Lovas-Romváry András, 2011. február 28. hétfő, 14:33
Fotó:

Február első két hetében jelentősebb mennyiségű shortpozíciót zártak az OTP-részvényekre az amerikai intézményi befektetők, ez derül ki a legfrissebb adatokból. Míg január közepén még 7 millió 55 ezer darab részvényre volt nyitott eladási pozíció az egyesült államokbeli intézményi befektetők körében, addig február közepén ez a szám 6 millió 413 ezer darabra csökkent.

Mint korábban írtunk róla, az Egyesült Államokban 2008 nyarától kötelező közzé tenni a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozíciók nagyságát a szereplőknek.

A válság során a short állomány csúcspontját a piac mélypontján érte el 2009 tavaszán, közel 13 millió darab részvényre nyitott pozícióval.Ettől kezdve folyamatosan csökkent ez a szám, egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat után ismét hatalmas mennyiségű ilyen pozíció nyílt, így az állomány július elejére ismét meghaladta a 11 millió darabot.


Innen lassú csökkenés indult, egészen tavaly november elejéig, a short pozíciók nagysága pedig azóta leginkább stagnálást mutatott egészen eddig. A mostanihoz hasonló méretű short zárásra - amikor is két hét alatt 640 ezer darabbal csökkent a nyitott állomány nagysága - utoljára tavaly október végén-november elején volt példa, közvetlenül a magánnyugdíjpénztári vagyon sorsával kapcsolatos bejelentések előtt. Ennél kevesebb short csak tavaly május végén volt nyitva a bankpapírra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.28 21:49

Amerikában nem divat mostanában a shortolgatás, aki mégis shortol az is más pénzével teszi...mert a brókernek semmi sem drága
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html