Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az olaj határidős ára minden eddigi rekordot megdöntve 14 százalékkal 140 dollárra emelkedett 2016 decemberi szállításra a New York-i árutőzsdén, mivel a kitermelés növekedésének üteme képtelen lépést tartani a bővülő kereslettel. Ennek hátterében többek között az áll, hogy - amint arról a múlt héten beszámoltunk - a Goldman Sachs szerint az olaj ára már 2008 második felében elérheti a hordónkénti 141 dolláros átlagárat. Szerdán egyébként a kőolaj ára 2008 júliusi szállítással 130,47 dollárra nőtt, ami a duplája az egy évvel ezelőtti árfolyamnak. A legnagyobb olajcégek, mint az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell, a BP, a Chevron, a Total és a ConocoPhillips rekordnagyságú összeget, összesen 98,7 milliárd dollárt költenek az idén kutatás és kitermelés üzletágban, ami a nyolc évvel ezelőtti mennyiség négyszerese. A nem OPEC-országokból származó újabb kitermelés-növekmény azonban csak az igények bővülésének maximum egyötödét lesz képes kiegyenlíteni az elkövetkező négy évben. A 2016-os 141 dolláros olajár azonban nem is tűnik annyira pesszimistának, ha figyelembe vesszük, hogy a UBS előrejelzése szerint 2015-ben már 200 dollárt kell adni egyetlen hordó Brent nyersolajért. A Goldman elemzése május elején azt írta jelentésében, hogy a 150-200 dollár közötti hordónkénti olajár realitásnak tűnik a következő 12-24 hónapon belül. Egy milliárdos kockázati tőketársaság vezetője szerint már 2008-ban szembesülhetünk a 150 dolláros olajárral az utánpótlás szűkössége miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a kőolaj-felhasználás mértéke az idén 4,9 százalékkal növekszik Kínában és a Közel-Keleten, míg csökkenni fog Észak-Amerikában és Európában. A UBS elemzése előrejelzése szerint a növekvő árakra az amerikai piac a szokásos módon reagált: a kereslet várhatóan 1,1 százalékkal esik vissza az idén, és 2009-ben sem lépi túl a 2004-es szintet. Ugyanakkor Kína és más fejlődő országokból érkező keresletnövekedés ezt bőségesen ellensúlyozza. A UBS szerint mivel azonban kitermelés növekedése nem tart lépést a folyamatosan növekvő kereslettel, ezért az árak növekedni fognak. Bár Szaúd-Arábia a múlt héten úgy döntött, hogy júniusban egyoldalúan növeli a kitermelési mennyiséget, az árak nem feltétlenül csökkennek, hiszen azok nem az utánpótlás hiánya, hanem a spekuláció miatt növekednek - közölte a líbiai állami olajtársaság elnöke és az iraki olajminiszter.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!