Hiába az elmúlt hét erősödő pályája, a forint hétfőn erős gyengüléssel kezdte a hetet a főbb devizákkal szemben. Mindez több tényezőnek is köszönhető, de egyrészről szerepet játszott benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfői interjúban arról beszélt, hogy az Európai Bizottsággal megállapodásra számít a jogállamisági eljárásban, de úgy véli, hogy a magyar források kifizetésével szemben újabb és újabb kifogásokat emel majd Brüsszel

Ez párosul azzal, hogy a piacok már a jövő heti Federal Reserve kamatemelésre készül, amit a japán jen gyengülése és a jüan nemzetközi kereskedelmi valutájának dollárral szembeni mélypontja is mutat.

Este 19:30-kor a forint az euróval szemben 1,3 százalék felett esve, 414,05 forinton állt a Stooq.com adatai szerint. A napi legerősebb ponton 407,301 volt a váltás, de a leggyengébb állapotban 414,659-ig szökött fel a kurzus.

Maga az euró a dollárhoz képest 0,11 százalékot tudott erősödni, ami 0,9872-es árfolyamot jelent.

A forint a gyengébb dollárral szemben sem tudta tartani magát: 1,17 százalék volt a gyengülés estig, amivel 419,26-on váltották a zöldhasút. A napi mélypont 421,967-en alakult ki. Az 52 hetes forintgyengülés 33,2 százalékos volt.

A svájci frank is nagyon leszakította a forintot: 418,615 volt a hétfő este 19:30-as árfolyam, ami 0,8 százalékos gyengülést jelent. Ez 3,265 forintos drágulást jelent a frank esetében.

A régiós valuták is állva hagyták a forintot: a cseh korona 1,3, a lengyel zloty 1,1, a román lej 0,37 százalékkal lett drágább. Még a török líra is 1,2 százalékot erősödött a forintra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!