A társaság a friss szerzeményért 15 millió koronát, mintegy 165 millió forintot fizetett. Figyelembe véve a felvásárolt vállalkozás 12 milliós hitelállományát is, a Synergon-leány az iparágban átlagosnak számító, 5,5-ös Ebitda-szorzóval vásárolt. Ha azonban helyesnek bizonyulnak a menedzsment várakozásai és az Infinity és az IT Systems közötti szinergiák kihasználásával a felvásárolt cég adózás, amortizáció, és kamatfizetés előtti (EBITDA) eredménye a tavalyi 5 millióról 12,5 millióra emelkedik, akkor elmondható, hogy a Synergon kifejezetten olcsón, az Ebitda eredmény mindössze 2,5-szöröséért jutott hozzá a társasághoz. A bevásárlás szinte teljes egészében finanszírozható volt az Infinity által megtermelt pénzből - derült ki az esemény alkalmából ma megtartott sajtótájékoztatón.

A felvásárlást követően nagyban javítható az IT Systems hatékonysága. A cég három telephelyéből kettő, a brnói és a prágai bezárható, mert ott az Infinity is rendelkezik irodákkal, az irányító és az értékesítő szervezet pedig jelentősen karcsúsítható a két vállalat összevonásával. Tekintve, hogy az eladó cseh magánszemély már a nyugdíjkorhatárhoz érkezett, ezúttal az a veszély sem fenyeget, hogy - mint történt az az Infinity esetében - az eladás után a távozó menedzsment új céget alapít, melybe átcsábítja a legfontosabb ügyfeleket. (Az IT Systems-ben egyébként is az volt az egyik legvonzóbb, hogy hosszú távra szóló megbízásokkal rendelkezik).

A Synergon menedzsmentje bízik benne, hogy az akvizíció igen rövid időn belül megtérül. Tekintve, hogy Csehországban most igen nyomott áron lehet céget vásárolni, a finanszírozáshoz szükséges forrásokhoz pedig igen alacsony kamattal lehet hozzájutni, a Synergon további akvizíciók lehetőségét sem zárja ki - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!