Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fiat új ajánlattal állt elő a Chrysler felé. A következő 3,3 százalékos csomagot 198 millió dollárért venné meg az olasz cég a korábban ajánlott 155 millió dollárral szemben. A szakszervezetek szerint viszont a csomag 381 millió dollárt ér. Az ügy bíróság előtt van jelen pillanatban, hiszen annak idején a Fiat opciós szerződést kötött az adott csomagra.

Amennyiben a Fiatnak sikerülne megszerezni az adott csomagot, akkor tulajdonrésze 65,17 százalékra növekedne a Chrysler-ban. Nem véletlenül  emelhette meg ajánlatát az olasz cég, ugyanis a társaság pont a Chryslernek köszönhetően lendületes profitnövekedésről számolt be. A többségi tulajdonában lévő amerikai Chrysler Group LLC megugró nyeresége ugyanis ellensúlyozta a vállalat Európában elszenvedett veszteségét. Az egyszeri tételek nélkül számolt EBIT-eredmény − amelyet a FIAT kereskedelmi profitként tart nyilván − 12 százalékkal, 951 millió euróra (1,23 milliárd dollár) emelkedett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel 16 százalékkal, 20,4 milliárd euróra emelkedett. A cégvezetés várakozása szerint az éves kereskedelmi nyereség a 3,8−4,5 milliárd eurós cél alsó határához lesz közelebb. A vállalatcsoport amerikai ágazata 80 százalékkal, 381 millió dollárra növelte nettó nyereségét és megerősítette, hogy az év végére 1,5 milliárd dollár profitot vár. Ugyanakkor a Fiat törökországi gyártója, a Tofas nem hosszabbítja meg 800 munkavállaló szerződését annak 2012 év végi lejárta után. Mivel az európai kereslet jelentősen csökkent az elmúlt évben, így a cég visszatér a kétműszakos gyártásra. A Fiat 37,9 százalékos részesedéssel rendelkezik a Tofas-ban, így a hírnek nincs jelentős hatása a Fiat árfolyamára.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!