Meredek mélyrepülésben az amerikai tőzsdék

A tengerentúli indexek jelentős veszteségeket mutattak közvetlenül a nyitás után.
NAPI Online, 2008. március 17. hétfő, 15:47
Fotó:

A Dow Jones indexe 0,6, az S&P 500 1,3 míg a Nasdaq 1,4 százalékos veszteséget mutat a nyitás után egy órával. A tőzsdék meredek esésének oka a Bear Stearns bedőlése által keltett pánikhangulat, amelyet a Fed közbelépése sem tudott maradéktalanul eloszlatni. A Federal Reserve a JPMorganon keresztül nyújtott rendkívüli tőkeinjekciót a Wall Street-i brókercégnek, ezzel párhuzamosan csökkentette a bankoknak nyújtott közvetlen hitelekre vonatkozó diszkontrátát, valamint - 94 éves történetében először - megnyitotta a hitelkaput a bankok mellett más pénzpiaci intézmények számára is. A brókercégek és befektetési bankok számára is elérhetővé tett gyorshitelekkel a nyíltpiaci tanács az egyre inkább elharapódzó hitelpiaci válságot próbálná enyhíteni, növelve a szektort megbénító likviditási hiányt.

A hangulatnak az sem kedvezett, hogy bár a Bear Stearns megmentésére szervezett akció a hétfői tőzsdenyitásra már lezaljott, hiszen közbenjáró JPMorgan a Fed által nyújtott hitel segítségével 240 millió dollárért felvásárolta szektortársát, a Merrill Lynch vezére szerint a subprime-válság romboló hatása a többi pénzpiaci intézményt is elérheti.

A kereskedés kezdetét jellemző pánikszerű eladási hullám azonban lassan mérséklődni látszik; amennyiben a short-pozíciók zárása megtörténik, lehetséges hogy a mai nap folyamán még zöldbe fordulnak az irányadó indexek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK