A londoni FTSE-100 mutató 0,08 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,27 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,21 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,13 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,24 százalékkal nőtt.

A nap nyertese a médiavállalatokat tömörítő szektor volt, alindexe 1,65 százalékkal nőtt. Kiemelkedően teljesített a SES, műholdakat üzemeltető, luxembourgi székhelyű vállalat, amelynek árfolyama 7,75 százalékkal nőtt annak nyomán, hogy a vállalat megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait.

QP | Quality Placement

A Deutsche Bank, Németország legnagyobb kereskedelmi bankja 1,85 százalékos mínuszban, 7,341 eurón fejezte be a kereskedést a frankfurti tőzsdén. Bár a pénzintézet a vártnál nagyobb, 201 millió euró profitot termelt az első negyedévben, bevételei jelentősen, 9 százalékkal csökkentek, és a befektetők csalódottan vették tudomásul, hogy rontotta idei eredmény-előrejelzését.

A francia Sopra Steria információtechnológiai tanácsadó vállalat részvénye 7,59 százalékos nyereséggel zárta a kereskedést annak köszönhetően, hogy a vállalat bevételei nagyjából 10 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, mivel Európában továbbra pörög a digitális szolgáltatások piaca.

A Skanska, stockholmi központú ingatlanfejlesztő és kivitelező vállalat 4,53 százalékot veszített értékéből, mert csalódást keltett azzal, hogy működési nyeresége csökkent az első negyedévben.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,04 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,14 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,04 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken csökkent, a befektetők profitot realizáltak az előző napi erős nyereségek után. A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,20 százalékos mínuszban, 71,97 dolláron, a WTI pedig 3,27 százalékos veszteségben, 63,08 dolláron forgott közép-európai idő szerint este háromnegyed hat körül.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,76 százalékkal, 1289,40 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1158 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!