Meredeken csökkent a magyar csődkockázat

Meredek ívben csökkentek a csütörtöki londoni kereskedésben a magyar és az euróövezeti államadósság-törlesztés leállásának kockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazásai, jelezve, hogy a piac kedvezően fogadta az eurójegybank (EKB) elnökének kijelentését az euró megvédéséről.
MTI-Eco, 2012. július 26. csütörtök, 18:48
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói (credit default swaps, CDS) 490 bázispont alatt mozogtak a csütörtöki késői forgalomban az 509,2 bázispontos előző esti záró után.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 490 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat, csaknem 20 ezer euróval olcsóbban, mint egy nappal korábban.

A magyar CDS-tranzakciók az idén először május elején süllyedtek 500 bázispont alá, az idei év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon jártak. Így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 260 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA csütörtöki kimutatása szerint a nap folyamán meredeken csökkentek az euróövezeti periféria CDS-árazásai is.

A ház délutáni összegzése szerint Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama 521 bázispont körül mozgott az 557,3 bázispontos előző záró után, Spanyolország CDS-kontraktusai 622,8 bázispontról 584 bázispontra, Portugália szuverén törlesztéskockázati tranzakciói 897,4 bázispontról 860 bázispont alá süllyedtek a csütörtöki londoni kereskedésben.

A kockázatvállalási hangulat e markáns javulásának előzményeként Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke egy londoni befektetési konferencián csütörtökön kijelentette, hogy az eurójegybank - törvényes mandátumának határain belül - minden lehetséges eszközt kész bevetni az euró megvédésére. Hozzátette: az európeriféria gazdaságainak állampapírhozamai túl magasak ahhoz, hogy az EKB monetáris politikájának transzmissziós funkciója zavartalanul működhessen. A piacok ezt a megfogalmazást egyértelműen az ECB tényleges kötvénypiaci beavatkozását előkészítő verbális intervencióként értelmezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK