Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Kolba Miklós, az ING Bank devizapiaci üzletágának vezetője szerint amennyiben a pénteken tapasztalt tendencia a jövő héten is folytatódik, az euró/forint árfolyama könnyen átlépheti a 300-as szintet, ám a történetnek itt koránt sincs vége. A 300-as erős pszichológiai ellenállásnak számít, ám efölött is vannak olyan opciós szintek, amelyek könnyen továbblendíthetik az euró árfolyamát. Ismeretlen vidékeken járunk - fogalmazott Ötvös Mihály, a Commerzbank devizapiaci szakembere, aki szerint pénteken a régióban a forint kapta a legnagyobb pofont, annak ellenére, hogy egészen a hét végéig stabilabbnak mutatkozott a régiós devizáknál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a forint könnyen átlépheti a 300-as értéket az euróval szemben, ám a várakozások szerint nem marad ott tartósan. A forint piacán legközelebb április-május környékén számít a szakember. A Takarékbank friss előrejelzése szerint az év közepén 280, az év végére 270 forint körül alakulhat az euró árfolyama.

A nagy pozíciózárások napja

Kolba Miklós kérdésünkre elmondta: a forint pénteken gyengülésben felzárkózott a többi régiós devizához azt követően, hogy a legutóbbi hirtelen talajvesztése után nemcsak korrigálni tudott, de szemben például a lengyel zlotyval, vagy a cseh koronával tartani is tudta ezt a korrekciós szintet. A Bloomberg adatai szerint a forint pénteki gyengülését követően januárban a legrosszabbul teljesítő devizává vált a térségben, az euróval szembeni 11 százalékos leértékelődése példa nélkül való volt.


Míg a forint piacán földcsuszamlást regisztráltak pénteken, a régiós devizák kissé visszapattantak a technikai alapon kereskedő euró-oldali befektetők aktivitásának köszönhetően. A zloty és a cseh korona is elért egy olyan szintre, ahol az úgynevezett packaged dealek (a térség devizáinak csoportos vételéről szóló megbízások) vonzóvá váltak, és ez némi erősödést hozott a piacokon - magyarázta Kolba.

Az ING szakembere szerint a pénteki forintgyengülés nem példa nélkül való, hiszen az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy az euró/forint árfolyam olyan szinteket ért el - például 291,50-nél -, ahol jelentős stop-loss (veszteség-minimalizáló) megbízások aktivizálódtak. A hét utolsó kereskedési napja annyiban nevezhető különlegesnek, hogy a 300-as szint közelében kialakult pánikhangulatban szinte mindenki rendezni próbálta a pozícióit, a piaci aktivitás az elmúlt időszakban tapasztalthoz képest kiemelkedő volt, ez pedig csak erősítette az amúgy is figyelemre méltó volatilitást.

Korábban a péntekinél jóval nagyobb tételek sem mozdíthattak volna ekkorát az euró/forint árfolyamán, ám a piac likviditása tavaly október óta gyengült a befektetők kockázatkerülése miatt. A romló hazai exportaktivitás, és a feltörekvő piacokon kivétel nélkül tapasztalható tőkekivonás is hozzájárult ahhoz, hogy gyengüljön az euró-eladói oldal a magyar piacon, amit csak tetéz a magyar bankok forráshiánya - fejtegette Ötvös Mihály, a Commerzbank szakembere.

Több jelenség is a forint ellen szól

Szabó E. Viktor, a Credit Suisse Alapkezelő befektetési igazgatója szerint lehet ugyan újabb okokat keresni a forintgyengülés mögött, ám azok pénteken is ugyanazok voltak, mint egy hónappal ezelőtt. Egyrészt rövidtávon a régió összes devizája gyengélkedik, másrészt több olyan jelenség is van, amely kifejezetten a forint ellen szól. Az ország gazdasága jelentős mértékben zsugorodik, megszűnt a reálkonvergencia. Eközben a nettó devizahitel-felvétel is kisebb mint korábban.

A magyar gazdaság külső egyensúlyi helyzete ráadásul rövid távon nem fog javulni, ilyen hatások csak később jelentkezhetnek, ha felbukkannak egyáltalán. A piaci folyamatok is arra utalnak, hogy a külföldiek inkább szabadulnak forinteszközeiktől, így ez a tényező is a gyengülés irányába hajtja a forintot - magyarázta a Credit Suisse szakembere.

Végül, de nem utolsósorban immár nem elengedhetetlenül szükséges a jegybanki inflációs célok teljesüléséhez az erős forint, így erről az oldalról sem várható támogatás az árfolyam számára. Persze a túlzottan gyenge forint azért vélhetően már zavarná a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hiszen az már a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztetné - tette hozzá Szabó E. Viktor. Ötvös Mihály szerint bár kicsi a valószínűsége, de egy MNB-intervenciót sem lehet kizárni abban az esetben, ha a forint a későbbiekben a péntekihez hasonló gyorsasággal értékelődik le az euróval és a svájci frankkal szemben.

A puding próbája az evés

Ötvös szerint a kedvezőtlen körülmények ellenére is van esély a korrekcióra, hiszen mára egyértelművé vált, hogy nemcsak a térség bankjai küzdenek finanszírozási problémákkal, de az eurózóna nagy nemzetközi pénzintézeteinek is magas a kitettsége. A régióban is aktív bankok, mint a Raiffeisen és az Unicredit javaslatot tettek egy közös akcióterv kidolgozására, amely abban az esetben léphetne életbe, ha a finanszírozás egyensúlya felborulna a térségben.

Ráadásul az MNB és a svájci jegybank között létrejött euró-svájci frank devizaswap megállapodás is segíthet, ha nem is abban, hogy a svájci frank forinttal szembeni árfolyamát mérsékelje, de abban bizonyosan, hogy a finanszírozási problémák ideiglenes megoldásán keresztül stabilizálja a kurzust. Erről egyelőre azonban csak elvi síkon beszélhetünk, hiszen csak az MNB által a jegybankok felé február másodikára meghirdetett első svájcifrank-likviditást növelő tendert követően derül ki, beválik-e a jegybankárok elképzelése. A puding próbája itt is az evés - mondta a szakember.

A Commerzbank devizapiaci tradere azonban figyelmeztetett: az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a dollár további erősödése komolyan keresztbe tehet a régió devizáinak. Erre pedig jócskán van esély, többek között azért is, mert az orosz jegybank a dollár-tartalékainak felszabadítása révén próbálja korlátok között tartani saját pénzét. A Bank Roszji a devizakosárral szemben a 41-es szint alatt még biztonságban látná a rubelt, ám a piac már most teszteli ezeket a szinteket.

A Commerzbank frankfurti feltörekvő piaci elemzője szerint az MNB túl agresszív volt a kamatvágások terén, a Bloomberg által idézett szakember szerint a kamatszintet magasabbra kellene emelni ahhoz, hogy a jegybank megvédhesse a forintot. A Merrill Lynch feltörekvő piaci befektetési stratégája szerint mostanra végképp eljött a forinteladás ideje.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!