Méregdrágák a nemesfémek

Az arany és az ezüst árfolyama is több évtizedes csúcsot döntött szerdán azt követően, hogy a mind mélyebbre zuhanó dollár a fémek felé fordította a befektetők figyelmét.
NAPI Online, 2007. november 7. szerda, 13:26
Fotó:

Az olaj árfolyamának száguldása mellett a nemesfémpiac mérföldköveket lépett át szerdán azt követően, hogy az ezüst árfolyama 27 éves csúcsot döntött, míg az aranyat minden idők legmagasabb értékéhez közel jegyezték. A sárga nemesfém árfolyama mintegy 32 százalékot emelkedett az elmúlt három hónapban, míg az utóbbi három év során közel kétszeresére nőtt.

Az aranyat szerdán 845,5 dolláron jegyezték, közel az 1980-ban, Londonban regisztrált 850 dolláros unciánkénti árfolyamhoz. A nominális rekordértékhez közeli ár azonban közel sem jelenti azt, hogy az arany visszanyerte volna 1980-as fényét. A magas olajárak, az Afganisztán elleni szovjet offenzíva és az iráni forradalom hatására megugró nemesfém-jegyzés ugyanis - az infláció figyelembe vételével - egy mai 2079 dolláros árfolyamnak felelne meg.

Az ezüst árfolyama elérte az 1981 januári rekordot, így 16,19 dollárért cserélt gazdát a New York-i árutőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK