Fej-váll-fej: most ezt az alakzatot akarják belelátni az ezüstben utazó befektetők az árfolyamgörbékbe, legalábbis ilyesmikről megy az üzengetés a nagy nemzetközi fórumokon. Remélik ezt azért, mert az elmúlt egy évben a fém ára nem mozdult ki a 15,5-18,5 dollár/unciás ársávból, viszont január végére - párhuzamosan a részvényindex korrigálásának kezdetével - ezen belül volt egy kilengés felfelé: január végén-február elején 17,6 dolláron jegyezték, ami több mint háromhónapos csúcs volt.

Ezzel kialakult az első váll alakzat.

Sok, a nemesfémet régen tartó befektető ekkor kiszállt, ami miatt február 9-re már csak 16,1 dollárba került egy uncia. Jelentéktelen elmozdulások mellett ez a szint maradt, majd február 14-re feltornázódott 16,8 dollárra. Ebbe már egy fejet kezdtek vizionálni az ezüstben bizakodók.

Napi.hu

Akkor pedig már arról kezdtek beszélni, hogy megvan a második váll is, amikor apróbb ingadozásokkal február 16. és 26. között nem lépett ki a 16,7-16,4 közötti sávból - már amennyire tíz nap között egyáltalán érdemes ezt a kifejezést használni. (Vannak elemzések, amelyek ugyanezt az alakzatot hosszabb intervallumban vizionálják a 2014 augusztusi és a most február végi számok közé 26,6-13,9-16,4 dolláros árszintek közé is.)

Napi.hu

De mi értelme a grafikon-anatómiának?

A megtükrözött alakzat a chartokon sokak szerint egy kitörést vetít előre: ilyenkor ugyanis megvan az esélye annak, hogy a trend felé - jelen esetben a váll, vagyis az emelkedés irányába - mozdulhat el az árfolyam. Önmagában a rajzelemzés, főként ilyen kis idősávban, ennyire pici elmozdulások mellett inkább tűnhet wishfull-thinkingnek (vágyálomnak), mint megalapozott árupiaci jóslatnak. De az árfolyamgörbés Rorschach-teszt mögött vannak egyéb tényezők is, amelyek arra mutatnak, hogy mégsem légből kapott egy kitörésben bízni.

Hogy ezt érthető legyen, három lépést hátrálni kell: a 2008-as gazdasági válság előtt az ezüst éppen felszálló ágban volt. Közel 10 éves csúcson 17,8 dollárt ért unciánként, aztán beszakadt a görbe. Majd a júliusi tőzsdei katasztrófa után októberben megkezdődött a felívelés a 9,7 dolláros árfolyamról, 2011 áprilisában érte el a csúcsát az 50,556 dolláros szinten. Előtte pedig egy hasonló tükrözött váll-fej-váll ábra rajzolódott ki, igaz, nagyobb kilengésekkel.

De a történelmi rajzok vizsgálata még mindig közelebb áll a csirkebélből jósoláshoz, mint a megfontolt kereskedéshez. A görbe mellett azonban az akkori eseménysorok sokban hasonlítanak a mostaniakra. Márpedig ezt a - Commodity trade mantra elemzése szerint - több marker is igazolja.

Lassan kifárad a bika

Azt lassan egy éve már minden nagyobb elemzőház, bank és épeszű bróker előre látta, hogy a tőzsdék túlhevülnek és egy legalább 20-30 százalékos korrekció kopogtat majd be. Ha tetszik, ez a február eleji durván 10 százalékos áreséssel meg is érkezett, jól ráijesztve a piacokra napokra vörösbe borítva a főbb indexeket. Ennek során az S&P 500 a magas 2872 pontról két hét leforgása alatt 2532 pontig zuhant. A nagyobb összeomlástól pedig az mentette meg a tőzsdéket hogy a nagy cégek bőszen - 2015 áprilisa óta nem látott mértékben - vásárolták a saját részvényeiket az amerikai tőzsdéken. Februárban összesen 113,4 milliárd dollárt költöttek el ilyen célokra.

Eközben a befektetők viszont eladtak a részvényekből, szintén a TrimTabs adatai szerint az amerikai részvényekbe fektető alapokból ebben az időszakban összesen 50,9 milliárd dollárnyi tőke távozott - ahogy arról korábban részletesen írt a Napi.hu is. Erre pedig azért volt pénze a vállalatoknak, mert a Donald Trump-féle adócsökkentési reformnak köszönhetően a cégeknél maradó pénzből ezt fájdalom nélkül megtehették.

De hova menekült a pénz?

Egyelőre korai medvepiacról beszélni, de az már látszik, hogy sok befektető választ alternatív termékeket és vált inkább a tőzsdéről. Az árupiacokon már a korrekció pillanatában is több fém ára felfelé mozdult el. Nagyon enyhén ez az ezüstnél látszott is - olcsósága sok befektetőnek volt vonzó. Az emelkedés pillanatában a fémet régen tartók bedobták a törülközőt, míg a már idézett elemzés szerint megjelentek újak, akik hosszútávra rendezkedtek be.

A DailyFx riportja is arra jut, hogy mivel 2016 óta néha-néha megtörve, de emelkedik az árfolyam, közel lehet már a kitörés. A portál szerint minden az aranyon múlik: ha a következő napokban elutasítják, akkor érdemes az ezüstnél is behúzni a féket. Megtörhet a trend.

Trump is megtolja az árupiacot

Csütörtökön megint jelentős gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói Donald Trump amerikai elnök bejelentésére reagálva, hogy a jövő héten 25 százalékos importvámot készül bevezetni az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére.

Az elnök célja az amerikai termelés megvédése az olcsó külföldi konkurenciától, de több jel is arra utal, hogy ez egy óriási öngól. Kisebb kereskedelmi háború robbanhat ki az USA és a világ más gazdasági hatalmai, köztük az EU között - ez azzal járhat, hogy végleg lekerül a napirendről az uniós-amerikai kereskedelmi paktum. Az elnök lépése keresztbe tesz azoknak a közös erőfeszítéseknek is, amelyekkel eddig igyekeztek kezelni a kínai fémgyártás túltermeléséből fakadó problémát.

Viszont az újabb esés azzal járhat, hogy még több befektető keres majd a tőzsdei részvényeknél kevésbé volatilis termékeket. Ezekre pedig az árupiacokon találhatnak - ahogy azt január végén több szakértő is jósolta. Az ezüst pedig nyerő helyzetbe kerülhet középtávon, míg rövid távon valószínűbb egy apró esés - várja a DailyFx.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!