Mérgező koktél Ausztriában - ez lesz a következő Görögország?

Sötét képet fest az osztrák gazdaság jövőjéről a Wirtschaftsunivarsität Wien egy friss tanulmánya. E szerint a sógorok olyan útra léptek, amelyet már Görögország és Spanyolország is taposott a válság előtt, s ennek semmi köze a válsághoz, a problémák belülről fakadnak.
Napi.hu, 2015. október 22. csütörtök, 12:26
Fotó: Napi.hu

Meglehetősen borús képet fest az osztrák gazdaság kilátásairól a Wirtschaftsunivarsität Wien (Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem) egy friss tanulmánya. Arra figyelmeztetnek, könnyen megvalósulhat Ausztriában egy olyan forgatókönyv, amely a válságországokból, Görögországból vagy Spanyolországból már ismert- írja a Wirtschaftsblatt című gazdasági napilap.

A tanulmány szerint meredeken zuhan az országban a nettó tőkebefektetése aránya a hazai GDP-hez mérten, s ez a folyamat már 2000-ben elkezdődött. Akkor ezek aránya a GDP 13,5 százalékát is elérte, mára 5,2 százalékra csökkent. Ausztria nem az ígéret földje többé, gyengélkedésének több oka is van a tanulmány szerint. Az adóterhek magasak, a szükséges reformokat nem vitték véghez, s az infláció is magasabb a többi EU-tagországhoz képest. Ennek következtében csökken a beruházások értéke, s csökken a munkaerő termelékenysége. Ez a mérgező koktél azzal fenyeget, hogy az osztrákoknak hamarosan jólétük csökkenésével kell szembenézniük - mondta a Eva Pichler közgazdász, a tanulmány egyik szerzője.

A problémákat nem lehet csak a globális konjunktúra gyengeségeire, vagy a balkáni országokban tapasztalható válságra fogni, ezeket bizony itthon állítottuk elő - tette hozzá. Úgy véli, az osztrák ipar versenyképességét komolyan veszélyezteti a kedvezőtlen befektetői környezet. Példaként említi, hogy az országban az elmúlt öt évben nem történt jelentősebb gépipari beruházás.

Ausztriában az egy főre jutó GDP növekedése reálértéken egyre jobban elmarad a németétől, s az elmúlt két évben már a többi uniós országgal összehasonlítva is elmaradást mutat. Ennek ellenére az állami szektor további beruházásokat végez, s ennek eredménye, hogy nagyon magasra nőtt az államadósság aránya, amely mára eléri a GDP 98 százalékát is, miközben a magánszektor ebből a szempontból alaposan behúzta a féket. Tavaly volt az első olyan év hosszú ideje, amikor Ausztriának nettó tőkekiáramlással kellett szembesülnie.

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az osztrák gazdaság versenyképességének romlása következtében a globális exportból mintegy 5 százalékkal csökkenhet az ország részesdése. A versenyképesség romlása, a növekvő infláció és az egyre növekvő államadósság pedig jól ismert más országokból, ilyen folyamatok vezettek a görög, a spanyol és az olasz gazdaság komoly problémáihoz - írják.

Nagy problémát jelent szerintük a gazdaság számára a munkaerőköltségek emelkedése, ezek 2008-tól 2014-ig átlagosan 15,8 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor eközben a nettó keresetek reálértéken számolva 2007 óta 2 százalékkal csökkentek, s ennek oka egyértelműen a növekvő adóterhelés.

A tanulmány szerint az ország versenyképességének javításához szükséges lenne az adózási rendszer, az egészségügy az oktatási rendszer és a nyugdíjrendszer drasztikus átalakítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.10.22 18:15

Egy jó példa arra, hogy a burjánzó, pazarló bürokratikus államaparátus hogyan tud lezúzni egy országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html