Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon félnek a profi befektetők, legalábbis erre utalnak a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérésének adatai. A megkérdezett 213, összesen 563 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő átlagosan 5,8 százalékosra emelte a kezelt portfóliókban a készpénz arányát. Ez nagyon magas szám, ilyenre csak közvetlenül a Brexitet követően, illetve 2001 őszén a szeptember 11-i terrortámadások után volt példa a felmérés történetében.

Ez elvileg az ellentét analízis szerint masszív vételi jelzés a részvénypiacokra vonatkoztatva, ha felmérés története ugyanis azt mutatja, hogy 4,5 százalék feletti készpénzarány általában piaci mélypontokhoz, 3,5 százalék alatti pedig piaci csúcsokhoz köthető a befektetési bank elemzői szerint. Persze meg kell jegyezni, hogy a készpénz tartása a jelenlegi zéró kamat környezetben sokkal kisebb alternatív költségekkel jár, mint évekkel ezelőtt.

A három legnagyobb, úgynevezett "tail risk" (olyan esemény, amelynek bekövetkezési valószínűsége ugyan alacsony, azonban ha mégis megtörténik az általánosan nagyon rossz hatással van a piacokra) a befektetők szerint jelenleg az Európai Unió dezintegrációja, egy hatalmas kötvénypiaci áresés és Donald Trump esetleges elnökválasztási győzelme. Sorrendben 20, 18 és 17 százalék nevezte ezeket a legnagyobb kockázatoknak, de 12 százalék az amerikai infláció emelkedésétől is tart.

Inkább elfordulnak a világ boldogabb felétől

Eközben 2013 tavasza óta nem látott mértékben tartanak a stagflációtól a szakemberek, azaz a lassú gazdasági növekedés és az emelkedő infláció kombinációjától. Eközben a fejlett piaci részvényeket és kötvényeket túlárazottnak tartják, s ezekből az eszközökből hónapról hónapra csoportosítják át a kezelt tőkét a feltörekvő piacokra és az árupiaci eszközökbe. A feltörekvő piacokat felülsúlyozók aránya immár három és fél éves csúcsra, nettó 31 százalékra emelkedett, szeptemberben még csak nettó 24 százalék volt ez az arány.

A jelek szerint, legalábbis az Egyesült Államokban véget érni látszik a nulla-kamat befektetés. A felmérés szerint a befektetők egyre inkább kezdik alul súlyozni az ebben a környezetben kedvelt szektorokat, az egészségügyet, a gyógyszer szektort, az ingatlanbefektetési cégeket és a túlértékeltnek tartott kötvényeket. Helyette inkább a pénzügyi szektort, a biztosítási szektort részesítik előnyben, s a már említett feltörekvő piacok - árupiacok párosítás is kedveltté vált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!