Merkelék döntöttek a nők javára, fejére áll Németország

Megegyeztek az Angela Merkel kancellár kormánykoalíciójában lévő pártok, hogy hamarosan bevezetik a kötelező női kvótát a német nagyvállalatok többségénél. Szinten minden nagyobb cégnél elvárás lesz a női tag a vezetésben.
Lovas-Romváry András, 2020. november 22. vasárnap, 15:21
Fotó: Pixabay - képünk illusztráció

Megegyezésre jutottak a kötelező női kvóta ügyében a hét végén az Angela Merkel koalíciójában részt vevő pártok, s így a jövőben elfogadandó törvény szerint várhatóan kötelező lesz minden nagyobb cég igazgatóságába egy női tagok delegálni, ha a vezető testület létszáma meghaladja a három főt. A Handelsblatt tudósítása szerint az előírás nem csak a német gazdaság kirakatának számító, a DAX indexben szereplő cégek esetében lesz alkalmazva, hanem az összes úgynevezett részvételi társaság esetében is, azaz több, mint 630 német nagyvállalatnál (ezek a minimum 2000 főt foglalkoztató cégek, ahol a munkavállalók képviselete kötelező a cég vezető testületében).

Franziska Giffey, nő- és családügyi miniszter a lépést történelmi áttörésnek nevezte, szerinte ugyanis ezzel végre sikerül megszüntetni a teljesen nőmentes vezető testületeket. Az intézkedésre azért volt szerinte szükség, mivel a korábbi, önkéntes alapon működő, ösztönzésre alapuló szabályozás nem hozott eredményt. Azt a rendelkezést még 2015-ben vezették be - írja a Financial Times.

A lap szerint a nagyobb német üzleti csoportokat valószínűleg nem fogja igazán lelkesedéssel eltölteni a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között kötött egyezség ténye. Korábban is hangoztatták ugyanis, hogy egy ilyen szabály nem kívánt mértékű állami beavatkozást jelent a cégek belső ügyeibe, s azt állították, hogy meglehetősen szűkös a kínálat a cégek vezetésébe alkalmas női jelöltekből.

A DAX index cégeinek igazgatóságaiban jelenleg 12,8 százalék a a nők aránya. Ugyanez az arány az amerikai nagyvállalatok körében 28,6, Svédországban 24,9 az Egyesült Királyságban 24,5 százalék. A BUX index négy legnagyobb súlyú cégénél, az OTP-né, a Molnál, a Magyar Telekomnál és a Richternél ez az arány összesítve alig haladja meg a 10 százalékot. Az OTP és a Mol igazgatóságában egyetlen női tag sincs.

A nagy német vállalatoknál ráadásul az elmúlt egy évben a felső vezetői beosztásban lévő nők aránya csökkent is, 23 százalékra 29 százalékról - idéz egy felmérést az FT. A kisebb német tőzsdei cégeknél ez az arány alig 10 százalék. Tavaly úgy tűnt, hogy az egyenjogúság ügyében történt némi előrelépés. Az SAP szoftvercég élére Jennifer Morgant nevezték ki, ő lett az első első női vezető egy DAX vállalatnál, azonban mindössze 6 hónapot töltött el pozíciójában.

A két német kormánypárt közti megegyezés tartalmazza azt is, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek felügyelő bizottságaiban a helyek legalább 30 százalékát nők számára kell fenntartani. Ezen felül női kvótát fognak bevezetni olyan nyilvános szervezeteknél is, mint az egészségbiztosítók, nyugdíjbiztosítók, és a Szövetségi Munkaügyi Hivatal. A szövetségi ügynökségeknél a női vezetők aránya jelenleg alig 14 százalék.

A most született megállapodást, amelyet a kormányzópártok küldöttei kötöttek nemsokára prezentálják a pártok vezetésének, s ha jóváhagyják, akkor a német kormány jövő hónapban  adhat neki szabad utat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.11.24 21:47

@oligomer:
"Tudod mennyibe kerül egy kitoloncolás ? Úgy átlagosan 5500 eur/fő. De vannak extrém magas kitoloncolási költségek is, szinte hihetetlen 690 ezer eur/fő.
2018-ban 286 ezer kitoloncolási döntés született,,de 114 ezret sikerült végrehajtani"
Azt mondod ez EU nem tudja összedobni ezt a zsebpénzt?
5500eur*114ezer=627millió ebből/447 206 000 fő (Eu lakosság)= 1,4 eur/fő legyen 2eur/fő sarkítások miatt
Ennyit idehaza a csövesek is összedobnának, hogy ne lássák itt őket.

"Az Afrikából és közel-keletről jövők 99%-a ellen hiába születik kitoloncolási döntés, gyakorlatilag nem végrehajtható a kitoloncolás a fogadó állam elutasítása miatt."
Technikai probléma amit ha akarnak ha nem, az idő megold. Nem fognak várni idővel a fogadó állam jóváhagyására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.11.24 20:37

@Sorathul: Tudod mennyibe kerül egy kitoloncolás ? Úgy átlagosan 5500 eur/fő. De vannak extrém magas kitoloncolási költségek is, szinte hihetetlen 690 ezer eur/fő.
2018-ban 286 ezer kitoloncolási döntés született,,de 114 ezret sikerült végrehajtani, és ennek nagyrésze Ukrajna, Albánia,,Grúzia...
Az Afrikából és közel-keletről jövők 99%-a ellen hiába születik kitoloncolási döntés, gyakorlatilag nem végrehajtható a kitoloncolás a fogadó állam elutasítása miatt.
Ezek az adatok Fortrex hivatalos adatai, ha kiváncsi vagy a forrásra, szívesen megadom.
Migrációkutató Intézet egyik munkatársa, Vargha Márk egy egész jó összefoglaló elemzést írt s témáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.11.24 17:29

@oligomer:
"Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy vissza lehet küldeni 100 ezres nagyságrendben illegális migránsokat! "
Miért mi akadálya lenne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.11.24 14:32

@Sorathul: "azok akik elbírálásukat követően nem felelnek meg, ki lehet toloncolni őket?" - Persze, jogilag ki. Mondom, volt már erre példa: jogilag kitoloncolt ügyeskedőket nem fogadott vissza a küldő ország. És ezzel az EU nem igazán tud mit kezdeni.
"Illegális határátlépésért is ki lehet toloncolni őket." - Az is csak akkor ilyen egyszerű, ha az illegális határátlépő a szomszédos országból jött. Itt viszont kontinenseken, több országon át szökdöső bevándorlókról van szó, amikor is életbe lép a fentebb vázolt eset.
"Hidd el, hogy csak akarat kérdése az egész." - Persze, meg lehetne zsarolni az ilyen államokat sokmindennel (pl. Pakisztánt azzal, hogy nem kapnak segélyt), de hát akkor a büdös nyugati komcsik neokolonializmust kiáltanának, és visítanának, mint a vett malac.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.11.24 09:59

@Sorathul:
Nem szokásom belekötni senkibe, hacsak nem ad rá okot. Hülyékhez meg nem szólok hozzá. Nem mostanában regisztráltam és van néhány év tapasztalat mögöttem, hogy ne üljek fel a provokációnak.
Amit hiányoltál:
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/new-pact-migration-and-asylum_hu
Ez az EU hivatalos honlapja. Remélem a moderátor nem törli ki.
Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy vissza lehet küldeni 100 ezres nagyságrendben illegális migránsokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html