A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 2 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 4 ponttal emelkedik, a frankfurti DAX viszont 3 ponttal csökken a nyitásban.

Az értéktőzsdék a negyedéves vállalati beszámolókra, a Bank of England kamatdöntésére, továbbá az euróövezeti és az amerikai beszerzésimenedzser-indexekre figyelnek.

Ázsiában a profitrealizáló eladások és a vártnál gyengébb júliusi kínai szolgáltatási beszerzésimenedzser-index hatására kissé lejjebb csúsztak az árfolyamok. Ebben az is szerepet játszott, hogy a befektetők az Egyesült Államokban is korrekcióra számítanak, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones Industrial Average indexe 121 éves történetében először szerdán áttörte a 22 ezer pontos határt.

A piacoknak azonban támaszt adnak a jó vállalati eredmény-beszámolók, és erősödnek a várakozások, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csak igen lassan és óvatosan szigorítja monetáris politikáját - írja az MTI.

A Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 0,26 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 0,31 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 1,81 százalékkal állt szerdai záróértéke alatt a kereskedés vége felé.

Szerdán gyengüléssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,24 százalékkal, a DAX 0,57 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,39 százalékkal süllyedt. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,56 százalékkal ment le.

Az olajpiacon az utóbbi két hét 10 százalékos emelkedése után lemorzsolódtak a jegyzések. Az erős amerikai kereslet támogatja az árakat, de az OPEC nagy kínálata nyomja a piacot. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára 20 centtel 52,16 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 19 centtel 49,40 dollárra esett.

Az arany ára a dollár enyhe erősödésével párhuzamosan süllyedt. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök reggel 1262,40 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal alacsonyabban, mint szerda este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!