Egy év múlva 272,50 forinton állhat az euró egysége a Reuters által december elején megkérdezett elemzők prognózisainak mediánja szerint - a két szélső érték 254 és 285 forint. A legalacsonyabb árfolyamot - vagyis tempós forinterősödést - a lengyel BGZ Bank várja, ezt leszámítva 260 a prognózisok alsó szintje. A sáv túlsó szélén foglal helyet a Capital Economics, amúgy az előrejelzések többsége a 270-280-as tartományba esik. Mindez azt jelenti, hogy az elemzések többsége nem vár túl jelentős elmozdulást, hiszen az évet e sáv felső szélénél zárta az árfolyam.

A forint 2010-ben nem csak az euróhoz képest gyengült, de alulteljesített a zlotyhoz és a koronához képest is. Igaz, az év utolsó kereskedési napját némi erősödéssel zárta.

Egy esztendővel ezelőtt, 2009 végén - éves távlatban - szintén nem vártak jelentős mozgásokat a szakértők. A Bloomberg által megkérdezett elemzők egy évvel ezelőtt - amikor 270 környékén járt az euró - átlagosan 270 forint körüli eurókurzust valószínűsítettek a negyedik negyedévre. Ezen belül az első negyedév végére is hasonló árfolyamot prognosztizáltak, míg a második negyedévre már 275, a harmadikra pedig 265 forint volt az előrejelzések közepe.

Akkor még nem sejtették...

Az első negyedévet a fenti prognózishoz képest erősebben zárta a forint (265 táján állt az euró), majd a második negyedév végén gyengébben állt a hazai deviza, hiszen az euró egysége egy negyedév alatt nagyjából 20 forintot drágult, 285 környékére. A harmadik negyed végére újra 270 magasságába korrigált az árfolyam, hogy aztán megint felfelé vegye az irányt.

Az elemzők tavaly persze nem láthatták előre, hogy előbb Kósa Lajos, majd Szijjártó Péter tesz olyan kijelentéseket júniusban, amivel 290 magasságába kergetik fel az euró jegyzését. Azt sem sejthették, hogy az új kormány előbb megpróbálkozik a hiánycélok lazításával, majd újra hitet tesz a korábban vállalt deficit tartása mellett. Ugyanígy meglepő lehetett, hogy az egyszeri adóintézkedéseken túli, a fenntarthatóságot szolgáló strukturális reformok terén is csak odáig jutott a kabinet, hogy megígérje, 2011 februárjára - vagyis a választási győzelem után közel egy évvel - konkrétumokkal áll elő.


Forrás: Reuters

Sok múlik a februári pakkon és az eurózónán

Ezzel a reformcsomaggal kapcsolatban - amint arról beszámoltunk - sok elemző véleménye végletes: amennyiben elnyeri a piacok tetszését, a cds feláraink azonnal zuhanásnak indulhatnak, a forint erősödhet, csökkenhetnek az állampapírhozamok. Ha viszont nem sikerül átütő programot letenni aztalra, akkor már nem sok minden menthet meg minket a bóvli kategóriába történő leminősítéstől.

A Napi Gazdaság Online által megkérdezett szakértők abban nagyrészt egyetértenek, hogy fél év múlva is a jelenlegihez hasonló, 270-280 forintos sávban mozoghat az euró árfolyama. A fundamentumok oldaláról a beragadó infláció, a várhatóan apadó külker mérlegtöbblet, a gazdaságpolitika részéről pedig az általános kiszámíthatatlanság, a transzparencia hiánya, a kontroll intézetek megszüntetése, átalakítása ugyanakkor gyengülő pályára állíthatja a forintot - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője.

Ez a leértékelődés akár pánikszerű is lehet, ha a leendő monetáris tanács meggondolatlan manőverekbe kezd. Nyomás a nemzetközi színtérről is érkezhet: az eurózóna adósságválsága feltehetően fokozódik majd januártól, és ez a belső problémák miatt hirtelen elszálló forinthoz is vezethet. Ez akár a gazdaságpolitikára is komoly hatással lehet, hiszen Magyarországon nem először lenne példa arra, hogy a gyengülő forint gazdaságpolitikai fordulatot kényszerít ki - fogalmazott a szakértő.

Ami az eurózóna jövőjével kapcsolatos, a forint jövője szempontjából is meghatározó spekulációkat illeti, sokan elkönyvelték már, hogy Portugália követi a görög és az ír példát. Utóbbinál ráadásul még korántsem nevezhető a helyzet megoldottnak. A legutóbbi uniós csúcstalálkozón fontos döntések születtek, ám kérdéses, hogy ezek mennyire képesek megnyugtatni a piacokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!