A Generali szerint az európai és az amerikai makromutatók esetében már nem valószínű a várakozásokhoz képest jelentős javulás, sokkal inkább elképzelhető, hogy azok stagnálnak, esetleg vissza is esnek. Hasonló a helyzet a vállalati eredmények terén is, a tőzsdék ugyanis átlagosan 20 százalékos céges profitnövekedést áraztak be a következő évekre, márpedig ezt túlteljesíteni szinte lehetetlen, alulmúlni viszont meglehetősen könnyű. Ilyen környezetben a Generali a harmadik negyedévben csendesebb kereskedésre és oldalazó árfolyamokra számít, s legfeljebb az év vége felé tart elképzelhetőnek egy tíz százalékos emelkedést - amennyiben a vállatok addig tudják tartani a beígért nyereségnövekedést. Az Equilor ennél némileg borúlátóbban ítéli meg a helyzetet. A globális részvénypiacokon szerintük egy eseteges kínai szigorítás indíthat be nagy eladási hullámot, az arany, a dollár és a német államkötvények felé hajtva a tőkét. A hazai helyzettel kapcsolatban az Equilor úgy véli, a költségvetést és a gazdaságot övező kockázatok sokasága miatt idén nem lesz teljesíthető a hiánycél, ennek beárazódása pedig komolyabb eladói hullámot válthat ki a BÉT-en. Mindezeket figyelembe véve, a brókercég azzal számol, hogy a BUX index lefelé mozgással tölti a nyári hónapokat, megjegyezve, hogy 19 800 és 20 000 pont között komoly támaszzóna húzódik, amely átmenetileg megállíthatja az esést. A bankadó és a megerősödött svájci frank miatt várhatóan romló eszközportfólió okán úgy látja, a következő hónapokban nem lesz érdemes OTP-t vásárolni, persze néhány felfelé korrekciót el lehet csípni. Úgy vélik, ha az árfolyamnak rövid időn belül nem sikerül visszakapaszkodnia a technikailag rendívül fontos 4950 forintos szintig, akkor egészen 3800 forintig folytatódhat a zuhanás. A Molról kissé jobb véleménnyel van az Equilor, mert a cég gazdálkodására kedvező hatást gyakorol, hogy a forint gyengülése nyomán nő a kitermelésen elérhető nyereség, ezért a részvényt tartásra javasolja. A Telekomnál is ugyan ez az ajánlás, ahol -a 640 forint körüli szinteken - az állampapírpiacinál jóval magasabb, 11,5 százalékos osztalékhozam nyújthat támaszt az árfolyamnak. A Richter esetében, tekintve, hogy az némileg drágább versenytársainak csökkentést ajánl az Equilor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!