A brókerház publikálta új mutatók az arany, a kelet-európai devizák, az euró és a japán jen tisztított árfolyam-változását tükrözik. Az indexek segítenek eldönteni, hogy valójában mi mozgathatja az adott termék árát: a jegyzési devizák árfolyama változott csak, vagy valóban a piaci kereslet-kínálat hatására módosult a jegyzés.


Az indexek számítása 2004 januárjától indul, a bázisérték 100. A mostantól heti frissítéssel publikálandó mutatók tehát már 5 éves adatsort tartalmaznak, tökéletesen tükrözik az adott termékek elmúlt években kialakult valós piaci folyamatait.

A mutatók pontosabb képet adnak az arany, vagy a fontosabb devizák „önálló" piacáról, láthatóvá teszik a nagyobb trendeket. Az indexek metodikája arra épül, hogy a termék ármozgását viszonyítják azon devizák keresztárfolyamainak mozgásához, amelyekben jellemzően jegyzik a terméket, illetve a világ legnagyobb négy devizáját tartalmazó devizakosárhoz képest.

A devizakosár alkalmazása biztosítja a termék, az áru valós ármozgásának bemutatási lehetőségét, hiszen a termékek árát jelentősen el tudja mozdítani a tőle függetlenül kialakuló, jegyzésére használt deviza jelentős le vagy felértékelődése, ami esetleg téves befektetői várakozásokat és gerjeszthet.

A BC Arany Index az aranyár mozgását mutatja a világ négy vezető devizájával szemben. Az alkalmazott devizakosár dollárt, eurót, jent és ausztrál dollárt tartalmaz.

A BC Közép-Európai Devizaindex a forint, a zloty, a cseh korona és a rubel alkotta kosár mozgását vizsgálja az euróval szemben. Ez az index tükrözi a leghűebben, hogy az adott deviza (például a forint) gyengülése vagy erősödése egyedi okokra vezethető vissza, vagy régiós együttmozgás következménye.

A BC Euró és a BC Yen Index a közös európai és a japán fizetőeszköz mozgását mutatja be egy dollárból, svájci frankból, fontból és ausztrál dollárból, illetve egy dollár-euró-font-ausztrál dollár alkotta devizakosárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!